Ce este bine să ai pe masă în noaptea de Revelion. Fructul care atrage norocul. Nu este vorba despre struguri

Emanuela Pană, Coteț Alexandru 31.12.2022, 11:00
Ce este bine să ai pe masă în noaptea de Revelion. Fructul care atrage norocul. Nu este vorba despre struguri

Noaptea de Revelion, cu întregul ei alai de petrecere, se apropie cu pași repezi. La români, masa festivă din noaptea de 31 decembrie a căpătat o valoare aproape ritualică pentru cei ce țin cont de superstiții, fie ele și alimentare. Află în continuare ce alimente aduc noroc de Anul Nou și ce este bine să ai pe masă în noaptea de Revelion conform tradițiilor populare.

Ce carne se mănâncă de Revelion

Noaptea de 31 decembrie are o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi, făcând trecerea dintre anul vechi și cel nou. Ea este deosebită și datorită preparatelor culinare cu tradiție servite în fiecare colț de țară. Cumpăna dintre ani a prilejuit, de-a lungul timpului, numeroase tradiții și superstiții, atât legate de diverse activități, cât și de mâncare.

Un rol important în pregătirea mesei de Anul Nou îl au, potrivit etnologilor, produsele din pește (vezi AICI când se mănâncă pește în noaptea de Revelion), alături de carnea de curcan, gâscă sau iepure. Se spune că acestea aduc noroc și bunăstare în noul an.

Ce este bine să ai pe masă în noaptea de Revelion 2023?

Când vine vorba despre mâncarea de pe masa de Revelion, românii au devenit extrem de superstițioși. Pentru a atrage bani și abundență în anul care vine, mulți țin cont de tradițiile păstrate din bătrâni, care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă. Însă, dacă te gândești să faci frigărui cu carne din pui, te sfătuim să alegi alt preparat pentru masa de Revelion.

Superstiția spune că cei care consumă carne de pui vor avea parte de ghinion în următorul an, pentru că găinile scormonesc pământul și îl împrăștie – fapt corelat cu risipirea prosperității și a binelui din casă. Astfel, persoanele superstițioase evită să consume carne de pasăre în noaptea dintre ani. Se acceptă însă carnea de curcan sau de gâscă.

Alimente care aduc noroc de Anul Nou

Noaptea de Revelion este așteptată de noi toți, fiind un moment pentru care ne pregătim cu mult timp înainte, tocmai pentru a nu da greș cu niciun detaliu. Pe lângă ținută, machiaj și coafură, masa de Anul Nou este extrem de importantă.

Ce trebuie sa contina meniul de Revelion pentru a avea noroc in noul an

Pentru majoritatea românilor, Revelionul înseamnă mese mari, de… nuntă. Antreuri, sarmale, pește, friptură, tort, plăcinte, prăjituri și, bineînțeles, fructe – toate sunt nelipsite de pe mesele de Revelion la români. În fiecare colț al lumii există preparate specifice mesei de sărbători, iar la noi peștele este unul dintre ele.

„Nicio masă fără pește“

„Nicio masă fără pește“ este o zicală pe care o auzim mai ales la bunici, fiind valabilă și pentru masa de Revelion. Peștele se consumă pentru a fi sprinteni în anul care urmează. Se spune că cei care mănâncă pește la masa festivă din ultima noapte din an se vor mișca precum peștele în apă în rezolvarea problemelor.

Unii cred că peștele ar trebui să fie primul aliment pe care îl consumi în Anul Nou. Solzii peștelui simbolizează banii (deoarece seamnănă cu monedele din vechime), iar bancurile în care conviețuiesc peștii induc ideea de abundență în casă.

„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului“, povestește un bărbat.

Făcând abstracție de simbolistică, carnea de pește prezintă numeroase beneficii nutriționale, fiind bogată în Omega 3, 6 şi 9. Totodată, carnea de pește are și câteva minerale importante.

Citește și: Ce struguri se mănâncă în noaptea de Revelion

Ce fructe trebuie să ai pe masa de Revelion?

Pe lângă preparatele din carne (a nu se omite carna de gâscă; ea te va ajuta să plutești peste probleme și să înaintezi spre țelul tău), masa de Revelion 2023 trebuie să conțină și fructe. În ultimii ani, pe mesele festive ale românilor apar tot mai des rodiile, fiind percepute ca un simbol pentru noroc.

Ce este bine sa ai pe masa in noaptea de Revelion
Rodiile nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion

Acest obicei provine din Turcia, unde se crede că cei ce consumă rodie la cumpăna dintre ani se vor bucura de o doză consistentă de noroc pe tot parcursul anului următor. Culoarea roșie a rodiei simbolizează inima omului sănătos. Mai mult, datorită efectelor benefice pentru sănătate, consumul de rodii este recomandat de medici.

Nu „rata“ strugurii de Revelion dacă vrei să ai noroc

În noaptea dintre ani trebuie să mânânci și struguri, mai precis 12 boabe, pentru 12 luni cu belșug. Ciugulește dintr-un ciorchine 12 boabe și savurează-le ca să ai noroc tot anul viitor. Strugurii și stafidele simbolizează abundența financiară, iar dacă îi mănânci chiar la miezul nopții, vei avea belșug și sănătate în toate lunile anului următor.

Ce este bine sa ai pe masa in noaptea de Revelion
Strugurii simbolizeaza abundenta financiara

În ultima noapte din an este bine să consumi cât mai multe fructe, în special struguri și mere, pentru că acestea aduc un nou an îmbelșugat, potrivit superstițiilor. De asemenea, indiferent că le mânânci sau nu, este bine să ai pe masă cât mai multe fructe rotunde.

Citrice, mere sau rodii, fructele cu formă rotundă trebuie să aibă un loc de cinste pe masa de Revelion 2023. Ele mențin sănătatea, îmbunătăţesc vitalitatea şi atrag prosperitatea ca un magnet. În plus, forma sferică a acestora este asociată cu infinitul, continuitatea.

Legumele verzi atrag banii

Masa de Revelion trebuie să conțină neapărat și legume verzi, întrucât această culoare simbolizează banii. Prin urmare, dacă vrei să ai spor la bani, dar și sănătate, așează pe masa de Anul Nou garnituri de salate cu ceapă verde, foi de salată, spanac, rucola, castraveţi. Verzi să fie!

Ce este bine sa ai pe masa in noaptea de Revelion
Legumele verzi de pe masa de Revelion atrag banii

Mai mult decât atât, legumele verzi sunt și pline de vitamine și minerale, deci nu ai de ce să le eviți.

Ce prăjituri să pui pe masa de Revelion?

Pentru noaptea dintre ani, gospodinele pregătesc și tot felul de prăjituri și torturi. Ele simbolizează, conform superstițiilor, modul armonios de relaționare cu rudele și prietenii.

La mare căutare de Revelion sunt și plăcintele cu răvașe – surpriza din ultima zi a anului. Acestă plăcintă, care provine dintr-o lume balcanică, are în foile sale mici bilețele sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia în anul care vine.

Deoarece noaptea este lungă, pe masa de Revelion se pun, de regulă, multe prăjituri, care merg de minune cu șampania. Nelipsit este și vinul, dacă tot am adus în discuție băutura. Fie că optezi pentru fursecuri, prăjituri cu cremă sau tort, important este ca meniul tău de Revelion să includă măcar un desert.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...