Ce este apa alcalină. De ce este diferită de apa plată sau apa minerală?

Emanuela Pană 26.07.2022, 14:40
Ce este apa alcalină. De ce este diferită de apa plată sau apa minerală?

Ce este apa alcalină și cu ce se diferențiază de apa plată sau cea minerală. Apa este esențială pentru sănătate, făcând mai mult decât să ne stingă setea. Dacă fără alimente putem trăi o lună, fără apă nu putem rezista mai mult de o săptămână. Corpul nostru este format dintr-o listă lungă de „ingrediente“, dintre care cel mai abundent este apa – 60%. În ultimul timp se vorbește tot mai des depre utilizarea apei alcaline în dieta zilnică, fiind considerată de mulți drept un produs miraculos pentru sănătate.

Ce este apa alcalină. De ce este diferită de apa plată sau apa minerală 

Importanța apei pentru buna funcționare a organismului este incontestabilă. Totuși, acest combustibil essential pentru corpul uman reușește să stârnească întrebări peste întrebări. Una dintre cele mai frecvente are legătură cu diferențele existente între tipurile de apă existente pe piață.

În vreme ce unii sunt de părere că apa de la robinet este sigură pentru consum, unii preferă apa minerală carbogazoasă pentru gustul ei, iar alții apa alcalină cu un pH ridicat. Care dintre acestea este, însă, cea mai bună pentru consum?

Experții din sănătate susțin că apa alcalină, indiferent că este cumpărată din comerț sau obținută acasă, reprezintă o variantă foarte sănătoasă de hidratare pentru organismul uman, făcându-l să devină mai puțin acid. O dietă foarte acidă conduce la probleme importante de sănătate, de pildă deteriorarea mesei osoase, probleme hormonale și probleme metabolice.

Ce este apa alcalină?

Cu siguranță nu este prima dată când auzi despre apa alcalină, aceasta devenind un soi de „vedetă“ în rândul tipurilor de apă existente. Grație beneficiilor sale, mulți o laudă ca fiind un produs miraculos pentru sănătate. Ce o face însă așa specială și care sunt proprietățile apei alcaline?

Principalul avantaj al apei alcaline îl reprezintă pH-ul ridicat. Astfel, dacă apa pe care o consumăm în mod obișnuit are pH-ul neutru (aproximativ 7), apa alcalină poate ajunge la un nivel de 8, 9 sau chiar 10. Lichidele care înregistrează un pH de 1 sunt foarte acide, iar cele cu un pH de 13 sunt foarte alcaline.

Având în vedere că organismul uman luptă pentru a păstra nivelul optim al pH-ului, apa alcalină poate ajuta în acest scop. În plus, conținutul bogat în sodiu, magneziu, calciu și potasiu al apei alcaline asigură echilibrul și funcționarea normală a organismului.

Care sunt beneficiile apei alcaline?

Apa alcalină stopează procesul de îmbătrânire, sporește energia, ajută în problemele de infertilitate, reglează pH-ul organismului și previne îmbolnăvirile de afecțiuni cronice, ca de exemplu, cancerul, spun experții. De asemenea, apa alcalină hidratează mai bine organismul decât cea cu pH neutru, potrivit studiilor clinice.

Ce este apa alcalina
Care sunt beneficiile apei alcaline

Apa alcalină este un puternic antioxidant, având proprietatea de a neutraliza radicalii liberi, care conduc adesea la apariția cancerului. Ea ajută celulele canceroase să obțină mai mult oxigen, încetinind astfel dezvoltarea și extinderea lor.

Un studiu realizat în 2001 și publicat în „Shanghai Journal of Protective Medicine“ arăta că persoanele care au băut apă alcalină pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni au înregistrat rezultate remarcabile: nivelul colesterolului a scăzut, la fel și glicemia și tensiunea arterială.

O altă cercetare realizată în 2012, intitulată „Potențialele beneficii ale apei alcaline 8,8 ca ajutor în tratarea bolilor de reflux“ și publicată în „Annals of Otology, Rhinology & Laryngology“, a reliefat că apa cu pH de 8,8 a neutralizat acidul și pepsina, făcând-o astfel să devină un posibil tratament pentru bolile de reflux.

Tipuri de apă alcalină

Asemenea apei minerale, apa alcalină poate proveni direct din natură, însă poate fi și procesată artificial. Apa alcalină naturală își preia proprietățile direct din natură. Datorită solului, apa este îmbogățită cu minerale naturale ce influețează pH-ul, cum ar fi calciu, siliciu, potasiu, magneziu și bicarbonat.

Apa alcalină artificială se referă la apa normală, de la robinet, care trece printr-un proces de ionizare, în fabrică, astfel încât pH-ul să devină mai alcalin.

„O sursă bună de apă alcalină este apa de izvor, care are, de obicei, un pH cuprins între 8 și 8,5 și care devine alcalină datorită interacțiunii cu mediul natural“, explică Lawrence Wilson, doctor în echilibru nutrițional la Centrul pentru Dezvoltare din Arizona.

De ce este diferită de apa plată sau apa minerală 

După cum aminteam și mai sus, principalul avantaj al apei alcaline constă în faptul că neutralizează aciditatea corpului. Alcalin se referă la nivelul pH-ului apei și reprezită un număr care măsoară aciditatea sau alcalinitatea unei substanțe pe o scară de la 0 la 14, unde o substanță cu pH-ul 1 este foarte acidă, în vreme ce una cu pH-ul 13 este foarte alcalină.

Cea mai mare parte a apei potabile, atât cea îmbuteliată, cât și cea de la robinet, are un pH neutru (pH7, în general), adică nu este nici acidă, nici alcalină. În schimb, apa alcalină are, de regulă, pH9.

În ceea ce privește apa minerală, pentru majoritatea românilor care o consumă nu conținutul de minerale este important, ci bulele. Astfel, foarte multe persoane cred ca apa minerală și apa carbogazoasă înseamnă același lucru.

În realitate, apa minerală nu este, în mod obigatoriu, carbogazoasă. Ea poate fi și plată. De asemenea, apa carbogazoasă nu este, în mod implicit, minerală. Chiar dacă mulți dintre noi le tratează, de obicei, ca sinonime, cele două proprietăți pot fi prezente în mod independent.

Riscurile apei alcaline

Deși este cea mai naturală și sănătoasă apă, potrivit specialiștilor, consumul exagerat de apă alcalină prezintă anumite riscuri. Unul ar fi că încetinește digestia proteinelor. Așadar, reducerea acidului gastric în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de surplus, nu reprezintă un beneficiu, putând cauza probleme.

Pentru a neutraliza bacteriile și alți agenți patogeni nedoriți, astfel încât aceștia să nu treacă în fluxul sanguin, stomacul are nevoie de acid. Aciditatea este, de asemenea, importantă pentru a digera în mod corespunzător proteinele.

Apa alcalină cu un pH mai mare de 11 poate afecta pielea, putând irita ochii și mucoasele. Aceasta poate provoca și probleme gastro-intestinale, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...