Ce efecte imediate vor fi resimțite de către România, în condițiile în care Ucraina se învecinează cu țara noastră EXCLUSIV

22 02. 2022, 19:07

Evenimentele actuale din Ucraina par a fi doar un preludiu! „Adevărata testare a NATO va fi probabila operațiune dictată de Moscova, pentru recuperarea manu militari  a statelor baltice”, crede analistul militar Ion Petrescu

Efectele imediate resimțite în România după evenimentele din Ucraina

Pătrunderea unor unități militare ale Armatei Ruse în zona Republicilor Populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, autoproclamate, la cererea liderului de la Kremlin, la 21 februarie, arată că soluția diplomatică a fost abandonată în favoarea celei militare. În aceste condiții, nivelul de alertă la nivelul tuturor armatelor NATO a crescut la unul foarte înalt. Inclusiv în țara noastră. Ministerul Apărării din România nu a dorit însă să comenteze în niciun fel situația creată.

„Procedurile interne ale militarilor nu sunt publice în aceste momente, din motive lesne de înțeles”, a fost unicul comentariu făcut pentru impact.ro de către generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Armatei.

Efectele imediate resimtite in Romania dupa evenimentele din Ucraina

„Dorita parcurgere a căii diplomației a devenit extrem de dificilă”

Impact.ro a dorit să afle ce efecte imediate vor fi resimțite de către România, în condițiile în care Ucraina se învecinează la vest pe sute de kilometri cu țara noastră.

„Dislocarea de trupe ruse în Donbas, teritoriu oficial parte integrantă, până acum, a Ucrainei, confirmă intenția lui Vladimir Putin de a mări teritoriul Federației Ruse, până la fostele granițe ale URSS”, a fost una dintre primele concluzii oferite pentru impact.ro de către analistul militar Ion Petrescu. Acesta nu s-a ferit să adauge: „Chiar dacă terți sperau ca noi confruntări armate să fie evitate, pe teritoriul ucrainean, avansând ipoteza că Moscova se va mulțumi cu un statut de neutralitate al Ucrainei, este clar, cel puțin acum, că dorita parcurgere a căii diplomației a devenit extrem de dificilă, în condițiile în care am asistat la un act de invadare a unei țării suverane, Ucraina, la care Occidentul ar trebui să reacționeze cu forță, nu  și să pună în aplicare întreaga gamă de sancțiuni pe care le-a promis, după cum remarca Michael A. McFaul, care a fost ambasadorul președintelui Barack Obama în Rusia”.

NATO a îndemat Rusia la diplomație

Ion Petrescu susține că „în acest moment, al recunoașterii de către președintele rus Vladimir Putin, a independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk, NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, ca să aleagă calea diplomației și să inverseze imediat acumularea masivă a armatei în și în jurul Ucrainei și să-și retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale”.

Potrivit aceluiași analist militar, „armatele statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice – inclusiv Forțele Armate ale României, in integrum – își desfășoară, cu calm, în continuare, programul de instruiri specifice categoriilor distincte de forțe armate – terestră, aeriană și navală -, accentul fiind pus pe reacțiile dezirabile în situații de criză, una dintre acestea fiind surprinderea strategică”.

Ce măsuri s-au luat în România

În opinia sa, important va fi „în aceste clipe de recurs la , în Europa de Est – Forța de Răspuns a NATO, ce se distinge – de o manieră decisivă – prin înalta pregătire a componentelor sale, care includ unități terestre, aeriene, maritime și de forțe speciale, capabile să fie dislocate rapid în operațiuni oriunde este nevoie, în acest caz și în Europa de Est, pentru a sprijini armatele aliate, în apărarea graniței răsăritene a Alianței Nord-Atlantice”.

El mai susține că cel mai probabil se aplică deja în România „planul secretizat prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării de energicul general Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării țării noastre, fiind luate măsuri prin care să se asigure „derularea normală a activităților și în zona frontierei de stat, inclusiv la granița cu Ucraina”.

Analistul Ion Petrescu crede însă că acest nou episod de forță al Rusiei s-ar putea să nu se oprească la țara din imediata noastră vecinătate.

„După ipotetica ocupare a Ucrainei, vor intra în atenția celor care organizează ofensiva militară rusă, Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova. Și adevărata testare a NATO va fi probabila operațiune dictată de Moscova, pentru recuperarea a statelor baltice”.