Un studiu a lămurit toate necunoscutele cu privire la efectele pe care le are cafeaua asupra somnului și a inimii. Cercetarea a fost făcută de specialiști de la Universitatea din California, San Francisco. Experții au explicat avantajele și dezavantajele consumului acestei băuturi, ce se numără printre cele mai populare din lume.
Autorii studiului au recrutat 100 de adulți sănătoși, care aveau în medie 39 de ani și proveneau din zona San Francisco. Ei i-au echipat pe participanți cu dispozitive pentru a le monitoriza numărul de pași și somnul, precum și glicemia și ritmul cardiac. Fiecare participant a fost desemnat în mod aleatoriu să bea cât de multă cafea dorea timp de două zile, apoi să se abțină timp de două zile, repetând acest ciclu pe o perioadă de două săptămâni.
În zilele în care au băut cafea, participanții au făcut în medie cu 1.058 de pași mai mult decât în zilele în care nu au băut cafea. Însă, în acele zile, somnul a fost afectat, participanții dormind cu 36 de minute mai puțin. Cu cât au băut mai multă cafea, cu atât mai multă activitate fizică au făcut și cu atât mai puțin au dormit.
„Constatarea de ansamblu este că nu există o singură consecință legată de sănătate a consumului de cafea, ci că realitatea este mai complicată decât atât”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco.
Potrivit rezultatelor studiului, consumul de cafea pare să afecteze și inima. Mai exact, consumul a mai mult de o ceașcă de cafea pe zi a dus la o incidență cu aproximativ 50% mai mare a contracțiilor ventriculare premature (PVC) în rândul participanților la cercetare, în comparație cu zilele în care aceștia nu au băut cafea.
„Persoanele cu mai multe contracții atriale premature au un risc mai mare de a dezvolta o tulburare a ritmului cardiac foarte semnificativă din punct de vedere clinic, numită fibrilație atrială.
Așadar, acest studiu oferă dovezi convingătoare că ar putea fi utilă experimentarea (renunțării) la cafea în cazul acelor persoane care se confruntă cu palpitații deranjante legate de contracțiile ventriculare premature.
Există, de asemenea, dovezi că, la unele persoane, mai multe PVC-uri pot duce la o slăbire a inimii sau la insuficiență cardiacă. Așa că s-ar putea ca, dacă cineva este deosebit de îngrijorat de riscurile de insuficiență cardiacă – cum ar fi faptul că are un istoric familial în acest sens sau există un alt indiciu medical – ar putea dori să se abțină de la cafea.”, a spus medicul, conform CNN.
Peter Kistler, șeful departamentului de electrofiziologie de la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, a descris studiul ca fiind relevant, dar a avertizat că acesta se referă la efecte pe termen scurt al consumului de cafea, nu și la cele pe termen lung.