Codul Muncii prevede că angajații care lucrează în ture de noapte beneficiază de cel puțin două dintre avantajele prevăzute de legislația în vigoare. Află care sunt criteriile pentru a fi considerat salariat de noapte, precum și ce drepturi au angajații care lucrează în ture de noapte.
Potrivit Codului Muncii, o persoană poate fi considerată salariat de noapte dacă îndeplinește următoarele două criterii:
De menționat însă că nu toate orele lucrate în intervalul 22:00 – 06:00 sunt clasificate de lege drept muncă de noapte, dar trebuie să fie îndeplinite și aceste criterii cantitative ale timpului de muncă.
Este important ca românii să fie conștienți de drepturile lor în ceea ce privește programul de lucru. Conform legislației în vigoare, norma întreagă a unui angajat o reprezintă un program de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Atunci când acest prag este depășit și angajații lucrează ore suplimentare, angajatorii sunt obligați să ofere sporuri, inclusiv în cazul celor care lucrează în ture de noapte. În plus, dacă orele suplimentare sunt incluse, programul de lucru poate fi prelungit până la 48 de ore pe săptămână.
”Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână”, se arată în Codul Muncii.
Citește și: Angajații din România care vor primi vouchere de vacanță. Cât va crește valoarea tichetelor din 2024
Activitatea desfășurată în timpul nopții presupune un efort suplimentar din partea angajatului, iar legislația prevede anumite avantaje pentru a compensa acest efort:
A se reține că evaluarea se face strict în funcție de intervalul de muncă prestat în timpul nopții. Spre exemplu, în cazul în care un angajat lucrează între orele 23:00 și 07:00, sporul pentru munca de noapte se aplică strict pentru orele lucrate între 22:00 și 06:00.
Vezi și: Reguli noi la contractele de muncă part-time. Schimbarea de care trebuie să afle românii
Activitatea suplimentară trebuie recompensată fie prin acordarea de ore libere plătite în decursul următoarelor 60 de zile calendaristice de la efectuarea acesteia, fie prin acordarea unui spor de cel puțin 75% din salariul de bază corespunzător perioadei de lucru.
”(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de munca, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”, potrivit art. 123 din legislație.
Angajatorul trebuie să notifice inspectoratul teritorial de muncă cu privire la utilizarea frecventă a muncii de noapte, iar acesta trebuie să țină un registru detaliat în acest sens.
De asemenea, angajatorul are obligația de a asigura examinarea medicală gratuită a salariaților care urmează să lucreze în schimburi de noapte, atât înainte de a începe activitatea, cât și periodic pe durata angajării.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii, detalii referitoare la condițiile de efectuare a examenului medical și la frecvența acestuia sunt stabilite prin regulament aprobat printr-un ordin comun al ministrului muncii, familiei și protecției sociale și al ministrului sănătății.