Ce devine obligatoriu în școlile din România. Toți elevii trebuie să afle de schimbare

Beatrice Dumitru 11.04.2023, 10:43
Ce devine obligatoriu în școlile din România. Toți elevii trebuie să afle de schimbare

În ultima perioadă, în școlile din România au avut loc mai multe incidente, unele chiar violente. Cazul elevului de 16 ani din București care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză în sala de clasă a stârnit îngrojorare atât în rândul părinților, cât și al cadrelor didactice. În acest context, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat ce măsură s-ar putea lua ca să nu mai existe pericole în școli. Ce trebuie să știe elevii.

Ce măsură vrea să impună Ministerul Educație în școli

În anul școlar 2021-2022, aproape 10.000 de acte de violență au avut loc în școli din România, în creștere față de anii anteriori, iar Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti se află pe primele cinci locuri în topul județelor cu cele mai multe acte de violență în școli raportate de inspectoratele școlare.

După un val de violenţe din unităţile de învăţământ înregistrate în ultima perioadă, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că se iau în calcul schimbări legislative pentru percheziționarea elevilor de către profesori sau paznici, dacă există o suspiciune de obiect interzis, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii.

Ce devine obligatoriu în școlile din România. Toți elevii trebuie să afle de schimbare
Ligia Deca, ministrul Educației.

Multe școli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală. Trebuie să fie autorități care au acest drept jandarmii, polițiștii și așa mai departe. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune, suni și chemi poliția pentru a putea să facă astfel de percheziții”, a precizat Ligia Deca.

Cazurile care au stârnit îngrijorare

Ministrul Educației a mai spus că a discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a vedea dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când există o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens.

Ministerul Educației a încercat să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite la școală, prin modificarea Statutului elevului, în noiembrie 2022.

Două cazuri îngrozitoare petrecute în școlile din România în ultima perioadă au strănit îngrijorare. O profesoară de japoneză de la Colegiul Ion Creangă din București a fost înjunghiată în gât de un elev pentru că dăduse un test neanunțat.

O altă profesoară de engleză de la Școala gimnazială din satul Pietriceaua, comuna Brebu, Prahova, a fost victima unei agresiuni sexuale din partea elevilor. Aceștia au făcut semne obscene și au mimat acte sexuale, iar cadrul didactic nu a reacționat și a încearcat să-și continue lecția în condițiile date.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...