Ce condiții pune Austria pentru a rezolva problema migrației. Cele cinci puncte de pe lista cancelarului Nehammer ar putea debloca aderarea României la Schengen

Beatrice Dumitru 13.12.2022, 19:35
Ce condiții pune Austria pentru a rezolva problema migrației. Cele cinci puncte de pe lista cancelarului Nehammer ar putea debloca aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde România își joacă ultima carte pentru ca subiectul aderării la Spațiul Schengen să rămână pe agenda UE. La summit va fi prezent și cancelarul austriac Karl Nehammer, care va pune cinci condiţii Comisie Europene.

Mesajul cu care va merge cancelarul Austriei la Bruxelles

Austria a refuzat să lase cale liberă Românie spre Spațiul Schengen, la care a aderat în urmă cu 11 ani, dar subiectul va fi discutat la summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles. „Veto-ul aplicat României, element de presiune”, scrie presa de la Viena, care mai susține că Austria are cinci condiții care ar trebui implementate de urgență la nivel european.

Potrivit publicației Die Krone, Karl Nehammer, ar fi convenit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, o serie de măsuri care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene, iar tema azilului pentru migranți va juca un rol important la summit-ul de la Bruxelles.

Ce condiții pune Austria pentru a rezolva problema migrației. Cele cinci puncte de pe lista cancelarului Nehammer ar putea debloca aderarea României la SchengenAustria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.

Cele cinci condiții ale Austriei pentru Uniunea Europeană

  • Comisia Europeană ar trebui să plătească operațiunile de poliție din străinătate pentru combaterea migrației ilegale. În plus, Comisia ar trebui să sprijine din ce în ce mai mult ţările de la frontierele externe în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură. De exemplu, precizează „Kronen Zeitung”, prin construirea de garduri la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.
  • O altă condiție este ca executivul european să elaboreze o „Directivă privind respingerea”, la fel cum a elaborat „Directiva privind persoanele strămutate” (statut de protecție mai rapid sau acces mai rapid pe piața muncii).
  • Guvernul federal de la Viena vrea să fie posibile procedurile de azil în țări terțe sigure, un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmează.
  • De asemenea, Austria cere să fie mai ușor de revocat statutul de protecție al persoanelor care au comis infracțiuni.
  • Comisia Eurooeană va trebui să înființeze și să finanțeze un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontierele externe ale UE.

Guvernul federal austriac a luat deja „o serie de alte măsuri pentru a se asigura că frâna împotriva azilului funcționează și că presiunea azilului scade în Austria”, potrivit publicației austriece, care mai amintește de cooperarea cu președintele sârb Aleksandar Vucic, prin care s-a pus capăt liberalizării vizelor pentru cetățenii tunisieni, o măsură similară pentru indieni urmând să fie aplicată la sfârșitul anului.

În acest context, este menționată o operațiune comună de poliție cu Ungaria, denumită „Operațiunea Fox”, care prevede că migranții ilegali ar trebui să nu mai ajungă deloc în Austria.

Președintele Klaus Iohannis va ridica problema aderării României le Spațiul Scengen la reuniunea de la Bruxelles și le-a transmis, marți, ambasadorilor UE acreditați la București „hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...