Ce condimente se pun la mucenicii fierți. Ingredientele pe care să le adaugi pentru un gust senzațional

Emanuela Pană 08.03.2023, 16:44
Ce condimente se pun la mucenicii fierți. Ingredientele pe care să le adaugi pentru un gust senzațional

Ziua Sfinților 40 de Mucenici, celebrată anual de Biserica Ortodoxă pe data de 9 martie, este încărcată de semnificații și tradiții, iar unul dintre cele mai populare obiceiuri este pregătirea mucenicilor. Sunt renumiți, în special, două tipuri de mucenici: cei muntenești, fierți cu nucă măcinată și serviți în sirop, și cei moldovenești, copți și unși cu miere și nucă. Află, în continuare, ce condimente se pun la mucenicii fierți.  

Când se fac mucenicii în 2023?  

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia are loc în fiecare an la data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă ziua de Muncenici pentru a gusta din tradiționalele rețete de mucenici, numiți și sfințișori sau bradoși, în funcție de zonele țării. 

Ziua Sfinților Mucenici este unica ocazie din an în care gospodinele harnice pregătesc delicioşii mucenici, fie din aluat dulce, fie zemoşi, aromaţi cu miere şi scorţişoară. La rândul lor, la această dată, bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin, pentru comemorarea soldaţilor ucişi la Sevastia. 

Astfel, în funcție de zona din care provin, femeile au obiceiul de a prepara rețete delicioase în ziua de Mucenici – cea mai populară sărbătoare a primăverii. Pe 9 martie, gospodinele dau de pomană pentru sufletele morților mucenici, preparate specifice acestei zile.  

De câte tipuri sunt mucenicii?  

În vreme ce în Moldova mucenicii sunt făcuți din aluat de cozonac, sub forma cifrei 8, după care sunt copți, în alte zone ale țării (Dobrogea și Muntenia), femeile prepară mucenicii sub forma unei supe, în care adaugă nucă măcinată și o mulțime de mirodenii. Siropul din zahăr, nucă și mirodenii simbolizează lacul în care au fost aruncați cei 40 de Mucenici. 

Mucenicii sunt creați în diferite forme, care variază în funcție de regiune. În unele locuri sunt în formă de opt, în altele de albină, de porumbel sau chiar de om. Cu toate acestea, sunt renumiți, în special, mucenicii muntenești și moldovenești.  

În tradiția populară încă se păstrează obiceiul de a aduce ofrande din aluat, care se împart ulterior copiilor și sărmanilor. Se crede că mucenicii sunt, de fapt, spiritele strămoșilor. Înainte de a fi consumați, colacii trebuie duși la biserică pentru a fi sfințiți de preot.  

Citește și: Rețetă tradițională de mucenici cu nucă, făcuți după o rețetă de peste 100 de ani. Sunt incredibil de aromați

Ce condimente se pun la mucenicii fierți? 

Așadar, în această zi de sărbătoare activitatea principală constă în pregătirea mucenicilor copți sau fierți în apă, iar noi ne-am propus să îți spunem ce condimente se pun la mucenicii fierți pentru a obține cel mai delicios desert tradițional.  

Ce condimente se pun la mucenicii fierti
Ce condimente se pun la mucenicii fierti

INGREDIENTE 

Pentru aluat: 

 • 500 g făină; 
 • 200 ml apă; 
 • 1/2 linguriță sare. 

Pentru fiert: 

 • 2-3 litri apă; 
 • zahăr după gust. 

Pentru servit: 

 • 300 g nucă măcinată; 
 • esenţă de rom; 
 • coaja rasă a unei portocale; 
 • coaja rasă a unei lămâi; 
 • esenţă de vanilie; 
 • 1 plic zahăr vanilat; 
 • scorţişoară. 

Mod de preparare:  

 1. Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă până ce se obține un aluat potrivit de tare;  
 2. Se întinde aluatul într-o foaie de circa 1-2 cm și se taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8;  
 3. Se pun mucenicii tăiați pe hârtie sau într-o tavă, răsfirați. Se lasă la uscat timp de o oră;  
 4. Se pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr, după gust. Când apa începe să fiarbă, se micșorează flacăra și se adaugă mucenicii cu grijă. Tot acum se pun și răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat;  
 5. Se lasă amestecul la fiert în jur de 20-25 de minute;  
 6. Mucenicii se pot servi atât calzi, cât și reci, cu nucă si scorţișoară presărate deasupra. 

Există și câteva trucuri pentru a obține cei mai savuroși mucenici muntenești, iar unul dintre ele este ca, atunci când prepari mucenici fierți, să nu adaugi scorțișoara cât oala este încă pe foc, deoarece rezultatul va fi unul cleios.  

Vezi și: Cât trebuie fierți mucenicii?

De ce se fac mucenici pentru ziua de 9 martie? 

Mucenicii se fac doar cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care creștinătatea ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinți Mucenici. Aceștia, soldați creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola.  

Nu vorbim despre orice fel de moarte, ci de moarte prin înghețare, iar asta pentru că au refuzat să se închine la idoli. Pe 9 martie, în credința populară, odată cu ziua Mucenicilor, se deschid mormintele și porțile Raiului.  

Forma de 8 a mucenicilor pregătiți cu ocazia acestei sărbători reprezintă o stilizare a formei umane, și, având în vedere că rețeta este una cu tentă religioasă, se recomandă ducerea la biserică a mucenicilor pentru binecuvântare, înainte de consumarea lor.  

În Moldova, mucenicii se fac dintr-un aluat extrem de asemănător celui de cozonac, după care sunt unși cu miere și nucă măcinată. Găsești AICI cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești.  

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...