Ce cartiere din Capitală riscă să rămână fără căldură și apă caldă peste iarnă. Anunțul Termoenergetica pentru bucureșteni

Beatrice Dumitru 24.10.2022, 08:12
Ce cartiere din Capitală riscă să rămână fără căldură și apă caldă peste iarnă. Anunțul Termoenergetica pentru bucureșteni

Iarana se apropie cu pași repezi, iar pentru unii dintre bucureșteni ar putea reprezenta o mare provocare, pentru că în lunile următoare există riscul ca în unele cartiere să nu fie nici apa caldă, nici căldură. Diretorul Termoenergetica a spus care ar putea fi zonele afectate de această situație în sezonul rece.

Cartierele care riscă să aibă cele mai mari probleme cu apa caldă și căldura

Directorul Termoenergetica Claudiu Crețu a afirmat că în această iarnă va fi mai bine decât iarna trecută, cu mai puține avarii deoarece au fost înlocuiți mai mulți kilometri de rețea, dar și datorită capacităților modulare de producere a energiei termice din Titan și de la punctele termice.

Chiar și așa, sunt zone din București care riscă să aibă cele mai mari probleme cu apa caldă și căldura în sezonul rece. Este vorba despre cartierele Tei și Aviației, deoarce agentul termic vine de la CET Sud, iar până ajunge la destinație, din cauza distanței lungi și a avariilor, are o temperatură mai scăzută, potrivit directorului Termoenergetica. În aceeași situație sunt și cartierele Pantelimon, Fundeni și Colentina, însă aici sunt speranțe că din decembrie problema se va rezolva.

Ce cartiere din Capitală riscă să rămână fără căldură și apă caldă peste iarnă. Anunțul Termoenergetica pentru bucureșteni
Investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare din București au fost extrem de mici.

Având în vedere situația ultimilor ani, zonele vulnerabile sunt cele din NE Capitalei – Colentina, Aviației, Fundeni, Pantelimon. Avem însă speranța că la CET Titan cazanele vor fi puse în funcțiune în luna decembrie, astfel că zona Pantelimon, zona adiacentă CET Titan, ar trebui să nu mai aibă probleme. Rămân zone vulnerabile Aviației și zona Tei”, a explicat Claudiu Crețu pentru HotNews.

Ce soluții a găsit Primăria Capitalei

La centrala provizorie din Titan se fac lucrări care vizează instalarea unor capacități modulare de producție a energiei termice, închiriate de Primăria Capitalei pentru un an, iar termenul de montare şi punere în functiune este 31.12.2022. Dar mai sunt probleme și vor mai fi și iarna aceasta la punctele termice de la capătul rețelei.

„Pe întreaga hartă a Bucureștiului mai sunt anumite puncte termice care sunt capete de rețea. La aceste capete de rețea se încearcă închirirerea celor 20 de capacități modulare de producere a energiei termice pentru această iarnă, licitația fiind în derulare, astfel încât să putem acoperi și această problemă”, a adăugat directorul Termoenergetica.

În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare a fost modernizată, iar pierderile sunt foarte mari și s-au ridică la aproximativ 2.200.000 l/h în anul 2020. În 2021, primăria Capitalei a reușit să schimbe doar 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare.

Pentru locuitoii din București racordați la sistemul centralizat de termoficare, prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022, de la 143 lei la 330 lei fără TVA . Prețul real al gigacaloriei este de 860 lei, diferența fiind achitată de primărie.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...