Ce au fost Regulamentele Organice. Importanţa avută de acestea în dezvoltarea Țării Românești

Daniela Alexandru 11.11.2021, 14:19
Ce au fost Regulamentele Organice. Importanţa avută de acestea în dezvoltarea Țării Românești

Adoptarea Regulamentelor Organice în Țara Românească, acum mai bine de 190 de ani, a fost momentul inițierii unor importante lucrări de modernizare. Prima lege organică cvasi-constituțională în Principatele Dunărene, deci în Țara Românească și Moldova, Regulamentul Organic, a fost promulgat în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești și a rămas valabilă până în anul 1856. Deși conservator, documentul a inițiat o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societăților locale din cele două regiuni.

Regulamentele Organice au adus la Târgoviște lucrări importante de modernizare

Sfatul orășenesc s-a preocupat mai mult de sistematizarea orașului, de pietruirea și lărgirea ulițelor, de stingerea incendiilor și a impus acoperirea caselor numai cu șindrilă sau olane. S-a inițiat construirea “Podului cel mare” peste râul Ialomița (1838-1840), s-au înființat noi cișmele și a început amenajarea grădinii publice de la capătul podului Mihai Bravul, precum și construcția închisorii (1846). Târgul din Afară a fost mutat în interiorul orașului, pe terenul Târgului din Lăuntru, fiind numit în epocă “piața nouă”, în anul 1846.

 Ce au fost Regulamentele Organice. Importanta avuta de acestea in dezvoltarea Tării Romanesti
Târgoviște – Târg săptămânal, 1917, Sursa foto: grupul de Facebook Târgoviștea în imagini și cărți poștale

Cum au ajuns Regulamentele Organice rusești să fie aplicate în Țara Românească?

Pacea de la Adrianopol, la finalul războiului ruso-turc din anii 1828-1829, a trimis Țara Românească și Moldova sub protectorat rusesc. În această perioadă, sub supravegherea guvernatorului rus al principatelor, Pavel Kiseleff, s-au alcătuit două legi foarte cuprinzătoare. Regulamentele Organice, care au jucat rol de constituție pentru Țările Române. Aplicarea lor a fost un moment decisiv în procesul de modernizare a celor două principate, acum fiind înlocuit statul de tip medieval cu statul de tip modern. Organizarea foarte asemănătoare prin regulamente a Moldovei şi Ţării Româneşti a ajutat mai târziu la unirea acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe