Ce au ajuns să facă rușii pentru a câștiga războiul din Ucraina. Gruparea Ghostwriter a atacat zeci de militari

Iancu Andreea 08.04.2022, 14:10
Ce au ajuns să facă rușii pentru a câștiga războiul din Ucraina. Gruparea Ghostwriter a atacat zeci de militari

Rușii acționează pe toate fronturile, în încercarea de a face armata ucraineană să capituleze, la fel cum, de altfel, și latura condusă de președintele Zelenski, alături de Occident, au făcut eforturi să încheie conflictul din Ucraina. Recent gruparea Ghostwriter a ajuns în atenția a zeci de militari, după ce rușii au testat o nouă cale de a câștiga războiul.

Ce au ajuns să facă rușii din gruparea Ghostwriter pentru a câștiga războiul din Ucraina

Armata și teritoriile ucrainene au fost atacate de ruși începând cu 24 februarie, în cadrul unei „operațiuni militare speciale” lansate de Vladimir Putin. În timp ce forțele celor două țări se luptă în teren, rușii din gruparea Ghostwriter încearcă să câștige războiul din alte mijloace. Acești hackeri au atacat militarii ucraineni prin acțiunile lor. Hackerii ruși au atacă conturile de Facebook ale armatei ucrainene și pătrund în interiorul paginilor militarilor, încercând să îi determine pe soldații lui Zelenski să se predea, potrivit unei declarații făcute de reprezentanții companiei Meta, care deține rețeaua de socializare, citate de The Independent.

Specialiștii ruși au încercat să dea lovitura în cadrul conturilor administrate de zeci de militari din Ucraina, precizează compania în ultimul său raport de securitate. Atacurile au fost asociate unei persoane sau unui grup pe care experții l-au numit Ghostwriter. Activitățile hackerilor ruși au fost anunțate în cadrul unui raport publicat în luna februarie, însă a precizat că de atunci au mai avut loc astfel de acțiuni.

Ce au ajuns să facă rușii pentru a câștiga războiul din Ucraina
Hackerii Ghostwriter au acționat asupra militarilor ucraineni

Cum acționează gruparea de hackeri

Atacatorii militarilor ucraineni acționează prin compromiterea adreselor de e-mail și apoi le utilizează pentru a accesa conturile de social media. După ce reușesc să intre în paginile de socializare ale soldaților lui Zelenski ei se folosesc de acces pentru a posta „videoclipuri în care cer armatei să se predea, ca și cum aceste postări ar proveni de la deținătorii legitimi ai conturilor”, a precizat sursa citată.

Deocamdată, compania Meta a reușit să blocheze distribuirea acestor videoclipuri. Totuși, acțiunea hackerilor ruși nu este prima de acest gen. Ei au încercat să răspândească mesaje false și în trecut, preluând controlul asupra rețelelor de știri și au forțat difuzarea unor afirmații care vizează predarea soldaților ucraineni, menționând că aceștia au făcut deja acest lucru.

O altă practică pe care oficialii de la Facebook au remarcat-o este reprezentată de activități infracționale menite să se concentreze asupra războiului din Ucraina. „Actori motivați financiar” ar utiliza criza generată de conflictul armat pentru a apela la conturi false și tactici care să trimită utilizatorii interesați de actualizări privind Ucraina. De fapt, ei îi trimit în site-uri web și le vând mărfuri false.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...