Ce ar putea face România dacă ruşii ar intra în Republica Moldova. Opţiunile ţării noastre

Stan Filon 23.04.2022, 21:44
Ce ar putea face România dacă ruşii ar intra în Republica Moldova. Opţiunile ţării noastre

Mulți români se întreabă cum ar reacționa România, dacă Republica Moldova ar fi invadată de Rusia, scenariu avansat de foarte mulți experți, după ce armata rusă a invadat Ucraina. Republica Moldova a cerut să adere la Uniunea Europeană și a discutat chiar și intrarea în NATO, motive pentru care a primit în trecut amenințări din partea Rusiei, mai ales după ce președinta Maia Sandu a cerut trupelor rusești „de menținere a păcii” să se retragă din Transnistria. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre cum ar putea reacționa România în aceste condiții.

Mulți se întreabă ce ar putea face România dacă ruşii ar intra în Republica Moldova

Cristian Tudor Popescu spune că Vladimir Putin nu se va mulțumi doar cu Lugansk-ul, ci vrea toată Ucraina, iar probleme vor apărea pentru România în cazul în care Rusia va dori și Republica Moldova.

„Vladimir Putin nu va renunța niciun moment la ocuparea întregii Ucraine. Aici, însă, apare problema noastră, Moldova. În clipa în care ajunge să ocupe Odesa, ceea ce iarăși nu va fi simplu deloc. Războiul ăsta o să dureze cine știe cât… Odesa nu va putea fi ocupată într-o lună. Nu știu dacă va putea fi ocupată… O să vedem. După aceea, dacă a ajuns în Transnistria… Problema nu se pune să atace Republica Moldova. Problema se pune dacă doresc să se instaleze în Republica Moldova. Pentru că ei pot să facă asta în 24 de ore. Nu se pune problema unui atac asupra Republicii Moldova, în care să vedem ce atitudine ia fiecare, inclusiv România. Nu! Poate să fie ocupată în 24 de ore.

Ce ar putea face Romania daca rusii ar intra in Republica Moldova
Ce ar putea face Romania daca rusii ar intra in Republica Moldova

„Are niște polițiști pe acolo, n-are armament, n-are oameni”

Moldova nu are armată, practic. Sigur, ar putea să lupte eroic niște oameni, dar ce șansă au? Niciuna! În 24 de ore sunt ocupați. Și atunci vă întreb. Noi ce facem când se instalează armata rusă în Moldova? Care nu e membru NATO. Ce face România? Păi, România poate să aibă atitudinea din 1940. N-am tras niciun foc de armă, am eliberat în câteva zile, pentru că așa a fost ultimatumul dat atunci de Kremlin. Alergau oamenii, nici măcar nu s-au putut evacua niște români de acolo, așa cum ucrainenii au putut să se refugieze acum din Ucraina atacată de URSS. Românii din Basarabia n-au avut atunci posibilitatea, a fost atât de scurt timpul, încât au fost prinși pur și simplu acolo de ruși. Noi nu am tras niciun foc de armă, am acceptat acel ultimatum de o agresivitate rară al URSS-ului, și lucrurile au fost cum au fost. România este membră NATO. Moldova nu e membru NATO. Deci, noi nu putem să solicităm NATO să apere Moldova”, a spus celebrul jurnalist.

Claudiu Pândaru: Și nici să ne apere pe noi, dacă intrăm să apărăm Moldova…

„Nici asta, pentru că noi am putea să facem numai o operațiune a țării, a României. Putem să facem o operațiune militară care să aparțină României. Nu NATO. Nici nu are cum NATO să intervină direct în apărarea Moldovei din moment ce nu a făcut-o pentru Ucraina. N-ar avea cum. „În Ucraina n-a pășit nimeni, și acum ce facem?”.

„Există opțiunea 1940, nu facem nimic”

Moldova nu o poți susține așa cum e susținută Ucraina cu armament, cu finanțare, chiar și cu instructori… Nu poți, pentru că nu ai ce să susții acolo, nu au nici pe departe oamenii și posibilitățile Ucrainei românii moldoveni. Și atunci, singura atitudine, singura opțiune ar fi o susținere directă a Moldovei de către România. Numai de către România! Bineînțeles, că asta n-ar însemna că ar avea vreo șansă să reziste Moldova, chiar cu ajutorul României, și ar fi un motiv pentru Rusia să atace România. Însă, nu va fi foarte ușor să facă asta, pentru că totuși România e membru NATO și sunt pe aici niște baze americane. Și ca să intri în România înseamnă să intri peste Kogălniceanu și Deveselu.

Sigur, că nu pot eu să dau soluții de felul ăsta în momentul de față. Spun doar atât: Există opțiunea 1940, nu facem nimic, și există opțiunea să sărim în ajutorul Moldovei. Sunt state care, atacate de Rusia, ar fi trebuit să pună mâinile pe piept și să spună „domnule, sunt prea tari rușii, n-avem ce face”… Polonia, Finlanda. Finlanda, o țară mică, și care, chiar într-o situație asemănătoare cu cea pe care o descriu a refuzat să se predea și a luptat. Aceste state, deși au fost grav lovite de URSS, distrugeri uriașe, Polonia a fost desființată ca stat, mii și mii de ofițeri și elite poloneze au fost omorâți cu un glonț în ceafă la Katyn. Da, dar Polonia și Finlanda sunt în acest moment, pe plan european și mondial niște țări mai respectate decât România. Deci, eu ce să spun? N-o să dau eu acum soluții politico-strategice la nivelul ăsta. Am descris situația așa cum este”, a conchis Cristian Tudor Popescu pentru Digi24.

Republica Moldova a cerut înaintea izbucnirii războiului din Ucraina retragerea trupelor rusești din Transnistria, însă răspunsul a fost unul foarte ferm și extrem de violent. Răposatul Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a spus atunci că dacă Republica Moldova va solicita retragerea trupelor rusești, atunci numărul contingentului se va tripla, iar în Republica Moldova va avea loc „o baie de sânge”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...