Ce ar fi făcut rusoaica prinsă la graniţa României, după ce fusese dată în urmărire generală. Femeia voia să ajungă în Turcia

Cătălina Burghelea 13.03.2022, 15:14
Ce ar fi făcut rusoaica prinsă la graniţa României, după ce fusese dată în urmărire generală. Femeia voia să ajungă în Turcia

O femeie din Rusia, în vârstă de 36 de ani, dată în urmărire generală, a fost capturată la granița României. Pe numele acesteia există un mandat internaţional de arestare emis de Interpol. Tânăra ar face parte dintr-o grupare militară interzisă în Federația Rusă, țara condusă de Vladimir Putin.

Alertă la granița României. Poliția de Frontieră a descoperit o fugară din Rusia

Amina Gerikhanova a fost descoperită într-un autocar plin de refugiați ucraineni care se deplasa spre Turcia, prin vama Siret, nordul Bucovinei. În seara zilei de 11 martie, rusoaica a fost găsită în autovehiculul de mari dimensiuni din Vama Siret, iar în urma controlului făcut de polițiști a reieșit alerte introduse încă din 2019 de autoritățile germane.

Femeia era căutată de Interpol Moscova

Tânăra de 36 de ani era căutată prin mandat internațional de Interpol Moscova, fiind acuzată de acte de terorism de către Rusia. Găsită în România, aceasta a fost arestată și prezentată judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava. Oamenii legii au emis un mandat de arestare preventivă pentru 15 zile.

Amina Gerikhanova figura cu un mandat de arestare din 27 martie 2018, emis de Tribunalul districtual Oktyabrsky, din orașul Groznâi, Rusia. Potrivit judecătorilor ruși, femeia este acuzată de comiterea infracțiunii de participare la grupare armată ilegală.

Copiii refugiatilor din Ucraina se pot inscrie la scoala in Romania

Tânăra voia să ajungă în Turcia

Curtea de Apel Suceava a luat act de acest fapt și a emis un mandat de arestare pentru o perioadă de 15 zile pe numele Aminei Gerikhanova, urmând să fie procurate date și acte necesare pentru extrădare, scrie Monitorul de Suceava. Rusoaica era însoţită de un minor şi voia să ajungă în Turcia. Copilul a fost preluat de DGASPC Suceava.

De la începutul războiului din Ucraina, echipele mobile au intervenit și au preluat 16 minori din Vama Siret. În acest moment au mai rămas în Casa de tip familial Rădăuți doar 3 minori, pentru restul găsindu-se soluții de a nu rămâne în sistemul de protecție a copilului sucevean. Minorilor li s-au făcut acte, li s-au găsit rude care i-au preluat și nu sunt în situație de risc”, a explicat șefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac.

Câţi refugiați ucraineni au intrat în țara noastră, în ultimele 24 de ore

La nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.902 de oameni, dintre care 16.676 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 2% faţă de ziua precedentă), a anunțat Poliția de Frontieră. Pe la granița cu Ucraina au fost 7.203 de refugiați (în creștere cu 8,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.789 de persoane fugite din calea războiului (în scădere cu 2,6 %).

De la declanşarea conflictului Rusia-Ucraina, până la data de 12.03.2022, ora 24.00, au intrat pe teritoriul țării noastre 397.542 de cetăţeni ucraineni.

Ce se întâmplă acum la punctele de trecere a frontierei

La ora actuală, controlul la intrarea în România, prin punctele de trecere a frontierei, se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Arterele sunt acoperite cu poliţişti de frontieră români până la capacitate maximă, au precizat autoritățile noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...