Ce amendă poți primi dacă ești prins cu ITP-ul expirat și ce se întâmplă cu mașina

Daria Petrescu 10.06.2020, 10:46
Ce amendă poți primi dacă ești prins cu ITP-ul expirat și ce se întâmplă cu mașina

Una dintre cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont atunci când ești șofer, este să nu circuli cu ITP-ul expirat. În cazul în care faceți acest lucru, veți primi amendă.  ITP-ul certifică faptul că mașina ta este în stare regulamentară de funcționare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Astfel că, orice s-ar întâmpla, nu circula cu ITP expirat.

Ce amendă poți primi dacă ești prins cu ITP-ul expirat

Legislația rutieră impune verificarea periodică a tuturor autovehiculelor în centre specializate, iar nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe serioase.

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de întreg procesul Inspecției Tehnice Periodice. Astfel, conform normelor RAR, perioada de valabilitate pentru ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei.

Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile. Mașinile noi au obligația să se prezinte pentru prima oară la o astfel de inspecție după maxim 3 ani de la data achiziționării. După aceea o dată la doi ani. Dacă ești prins pe teritoriul României cu ITP expirat, ai 15 zile la dispoziție pentru înnoirea lui. Altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare.

E bine de știut faptul că va trebui să-ți pregătești mașina înainte de a o duce la inspecție. Asta înseamnă că va trebui să o cureți și eventual să o duci într-un service pentru niște verificări preliminarii.

Este interzis să circulați cu ITP-ul expirat pe străzile publice
Este interzis să circulați cu ITP-ul expirat pe străzile publice

ITP-ul expirat suspendă automat înmatricularea unui vehicul în România şi atrage amenzi usturătoare, de 5.800 de lei. Bineînţeles că pe lângă amenda zdrobitoare, care ar putea fi mai mare decât valoarea maşinii în sine, poliţia reţine certificatul şi plăcuţele de înmatriculare.

Proprietarul îşi va recupera documentele după ce va face ITP la RAR, o operaţiune care durează circa 30 de minute şi costă 150 lei. În mod normal, o maşină „cu probleme” nu va trece inspecţia periodică, dar este cunoscut faptul că, pe alocuri, încă se mai dau spăgi în acest sens.

În cazul celor care au depăşit 12 ani, ITP se face anual

Acte necesare ITP

-cartea masinii, cartea de identitate a soferului si talonul autovehicului

Deși, ministrul Mediului a spus la finalul anului 2018 că ar trebui introdusă componenta de mediu la taxarea ITP, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cele mai des întâlnite deficiențe tehnice constatate de inspectorii RAR la verificări în trafic au fost la:

-instalația electrică de iluminare și semnalizare (26,73%)

– emisii poluante (21%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,56%)

– vizibilitate (12%) precum

– sistemele de frânare (4%) și direcție (1,5%).

Urmăriți Impact.ro și pe