Ce a pățit un român în traficul din Grecia. Polițiștii nu au avut milă: ‘Sunt turiști, trebuie rupți’

Stan Filon 08.08.2023, 16:10
Ce a pățit un român în traficul din Grecia. Polițiștii nu au avut milă: ‘Sunt turiști, trebuie rupți’

Pățania unui turist român i-a pus pe gânduri pe mulți conaționali care doreau să viziteze Grecia. Acesta a povestit cu lux de amănunte abuzul la care a fost supus de doi polițiști greci pentru o greșeală mai mult decât banală, care nu a pus în pericol pe nimeni.

Ce a pățit un român în traficul din Grecia

Așadar, pe lângă fotografiile frumoase și poveștile care umplu forumurile de călătorie în Grecia, experiența trăită de un român în această țară le-a lăsat un gust amar chiar și celor care doar au citit. Bărbatul a povestit abuzul la care a fost supus de doi polițiști greci.

”Ieri veneam alaturi de soția meu și cei doi copii ai noștri, dinspre Thassos către Gerakini. Cu 2 km înainte de hotel, într-o intersecție semaforizata, am oprit la semafor, depășind cu 1 metru stalpul semaforului. Evident mai erau cam 20-25 metri pana în intersecție. O patrulă de la poliția traficului a pornit sirenele, o polițistă ne-a explicat în limba engleza faptul ca dacă am depășit cu 1 metru stalpul semaforului este ca si cum am trecut pe culoarea roșie, deși au fost acolo și au văzut ca am oprit și nicidecum nu am pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului.

Ce a patit un roman in traficul din Grecia
Ce a patit un roman in traficul din Grecia

”Am rămas șocați cu câtă ură a smuls plăcuțele”

Polițistul de la volan a avut un comportament execrabil, am rămas șocați cu cata ura a smuls plăcutele de înmatriculare. Apoi au completat procesul verbal și amenda a fost de 700 euro, fără a ne preciza aspecte juridice obligatorii despre cum se poate contesta acest act. Amenda a fost evident acordata în mod abuziv, pe principiul ,,sunt turisti, trebuie rupti” aspect confirmat si de patronul hotelului la care suntem cazati si care ne-a spus faptul ca deși turistii sunt cei care aduc ,,banii adevărați ” în bugetul Greciei, polițiștii au ordin direct de la guvern pentru a aduna banii pierduti din cauza pandemiei, nefiind interesati de alte aspecte”, povestește bărbatul.

Turistul a recunoscut că vacanța de anul acesta a fost ultima pe care a petrecut-o în Grecia, loc unde nu are de gând să mai vină, deși s-a bucurat de plajele Greciei în ultimii 14 ani de zile!

”În fine, nu are rost sa facem politica, dar după 14 ani de Grecia, în care am fost mereu mulțumiți de ceea ce ni s-a oferit, acest concediu va fi ultimul. Am discutat și cu o doamna avocat de origine romana, aceasta explicându-mi faptul că dacă am achitat deja online amenda, nu se mai poate face ceva, iar procedurile sunt oricum extrem de scumpe și anevoioase, tocmai pentru a se acoperi aceste abuzuri si pentru a descuraja încercările de a le stopa. Tot ce au făcut cei doi polițiști au fost sa îmi dea un e-mail unde sa trimit dovada efectuării platii, am trimis acel mail si maine la ora 9.00 voi merge la Postul de Politie din Polygyros pentru a mi se restitui permisul de conducere, numerele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

Plângeri la MAE și chiar la CEDO

Citisem destul de multe postări ale membrilor grupului Forum Grecia despre abuzurile polițiștilor greci pe care aceștia au început sa le efectueze dupa 2020, dar din păcate am ales din nou Grecia si nu le-am luat în seama. Îmi doresc ca alți membri sa ia în seama această postare și sa se gândească la riscul de a mai lasa câteva sute de euro pe care bugetul Greciei chiar nu ii merita, pe lângă celelalte cheltuieli cu concediul.

Oricum ne vom îndrepta cu plângeri către MAE și Cedo, motivate pe faptul că procedurile sunt complet antieuropene. Tot ce este pus la dispoziție cu rapiditate este e-mailul prin care ești obligat să faci dovada achitării amenzii. Și mai ciudat este ca ai voie sa circuli fără numere de înmatriculare dacă ai acel proces verbal la tine”, a mai precizat turistul.

Umilință totală

De parcă nu era de ajuns faptul că a primit 700 de euro amendă pentru un lucru mai mult decât banal, polițiștii greci l-au plimbat și pe drumuri degeaba.

”Later edit. Ni s-a spus sa venim duminică dupa ora 9.00 sa luam tot ce ni s-a confiscat. Eu am solicitat vineri, sa vin sâmbătă dar polițista cu care am discutat la telefon ne-a spus sa venim duminica, dacă duminica plecam.

Am ajuns aici si persoana care trebuia sa ne dea numerele se afla ,,undeva foarte departe ” și va ajunge la ora 17.00. La Salonic nu putem merge fara numerele de înmatriculare. Bataie de joc. Ieri puteam veni liniștiți. În plus nici la consulat nici la ambasada, la ora asta nu raspunde nimeni”, a mai precizat turistul dezamăgit de concediul petrecut în Grecia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...