Ce a mai rămas astăzi din mormântul lui Iisus, de fapt. Tainele locului sacru din Ierusalim

Stan Filon 23.04.2022, 22:31

Omenirea a aflat ce a mai rămas astăzi din mormântul lui Iisus Hristos, după ce în anul 2016 acesta a fost deschis, după 500 de ani. A fost un eveniment istoric, iar cei care au fost în interiorul mormântului sfânt au povestit ce au văzut acolo, însă cu siguranță că nu au avut voie să spună chiar totul. Mormântul în care se presupune că a fost depus trupul neînsuflețit al lui Iisus Hristos și care a fost martorul celei mai mari minuni consemnate de Biblie a fost restaurat în anul 2016.

Iată ce a mai rămas astăzi din mormântul lui Iisus

Așadar, oameni contemporani cu noi au intrat în mormântul lui Iisus Hristos, unde Fiul lui Dumnezeu a înviat. Aceștia au avut ocazia vieții lor, după ce s-a decis în 2016 ca Sfântul Mormânt să fie redeschis după 500 de ani, pentru a fi restaurat. Acesta a fost deschis doar timp de 60 de ore. Sunt controverse legate de locația Sfântului Mormânt. De-a lungul timpului, oamenii de știință s-au contrazis cu privire la locul în care a fost îngropat și a Înviat Iisus Hristos. Unii au spus că acesta s-ar afla în Grădina Mormântului din Ierusalim, alții sunt convinși că Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este locul crucificării și al Învierii.

Adevărul este că nu se știe exact care este Sfântul Mormânt sau dacă el a fost descoperit vreodată. Cea mai mare parte a lumii crede că mormântul se află la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Lăcașul de cult a fost construit în anul 326 d.Hr, iar cea care a contribuit la ridicarea acestei clădiri a fost mama lui Constantin cel Mare, Elena, cea care a găsit și crucea pe care a fost răstingnit Mântuitorul.

Iata ce a mai ramas astazi din mormantul lui Iisus
Iata ce a mai ramas astazi din mormantul lui Iisus

Proiect de restaurare a Sfântului Mormânt în anul 2016

La sosirea în Ierusalim în anul 325 d.Hr., oamenii lui Constantin au fost trimiși către un templu roman vechi de 200 de ani, construit de Hadrian. Aici, aceștia au găsit un mormânt făcut dintr-o peșteră de calcar care se potrivea cu descrierea mormântului lui Iisus din Biblie. Cei care au făcut descoperirea au fost convinși că acolo a fost depus trupul neînsuflețit al lui Iisus Hristos, care apoi a înviat.

Un proiect de restaurare a Sfântului Mormânt a avut loc, așa cum spuneam, în anul 2016, fiind implicați oameni de știință, fotografi și câțiva clerici. Descoperirile lor preliminare au părut să confirme faptul că porțiuni din mormânt mai există și astăzi, după ce au supraviețuit secolelor de deteriorare, distrugere și reconstrucție a Bisericii Sfântului Mormânt.

Mai exact, cel mai venerat sit din lumea creștină este format astăzi dintr-un raft de calcar sau un pat funerar care a fost săpat în peretele unei peșteri. Se pare că din anul 1555 sau chiar cu câteva secole înainte, patul funerar a fost acoperit cu un strat de marmură, iar oamenii de știință cred că s-a făcut asta pentru ca credincioșii să nu rupă bucăți din roca originală.

Echipa de restauratori de la Universitatea Tehnică Națională din Atena a îndepărtat acel strat de marmură și a descoperit doar un strat de material de umplutură dedesubt. După aceea, sub acel strat a fost descoperită o altă placă de marmură cu o cruce sculptată pe suprafața sa. Chiar cu câteva ore înainte ca mormântul lui Iisus Hristos să fie resigilat, patul funerar original din calcar a fost descoperit intact.

„Sunt absolut uimit. Îmi tremură puțin genunchii pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Nu putem spune 100%, dar se pare că este o dovadă vizibilă că locația mormântului nu s-a deplasat de-a lungul timpului, lucru pe care oamenii de știință și istoricii se întreabă de zeci de ani”, a declarat Fredrik Hiebert, arheologul rezident al National Geographic.

De altfel, Antonia Maropoulou, care a condus echipa ce a restaurat mormântul lui Iisus Hristos, susţine că a asistat la fenomene misterioase în timpul lucrărilor. Imediat după deshiderea mormântului și mai ales după ce cercetătorii s-au apropiat cu aparatele ce măsoară rezonanţa electromagnetică de lespedea unde se presupune că a stat trupul lui Iisus Hristos, aparatele au cedat pur și simplu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...