Ce a apărut la granița dintre Ucraina și Belarus este fără precedent. Imaginile l-au înfuriat pe Lukașenko

Beatrice Dumitru 06.04.2023, 20:51
Ce a apărut la granița dintre Ucraina și Belarus este fără precedent. Imaginile l-au înfuriat pe Lukașenko

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko este cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, iar Moscova și Minsk au aprofundat și mai mult cooperarea de când lăderul de la Kremlin a declanșat invadarea Ucrainei. În acest context, la granița dintre Ucraina și Belarus a apărut ceva neobișnuit, care l-a înfuriat pe Aleksandr Lukașenko. Despre ce este vorba.

Ce au montat ucrainenii la granița cu Belarus

La începutul războiului, Belarusul și-a oferit teritoriul pentru a fi folosit ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina. Mai mult, Moscova a anunțat că desfășoară arme nucleare pe teritoriul bielorus și susține că face acest lucru ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO.

În acest context, Ucraina a reacționat și a instalat la granița cu Belarus un ecran pentru a afișa videoclipuri despre război. Astfel, pe ecran rulează un clip cu fragmente din discursul președintelui Aleksandr Lukașenko în care promite că va sprijini Rusia, imagini cu consecințele atacurilor forțelor Kremlinului asupra orașelor ucrainene, dar și cu masacrul de la Bucha.

De asemenea, în videoclip apare steagul Ucrainei și unul cu alb și roșu, care flutură la granița cu Belarus, și un fragment dintr-un mesaj al președintelui Volodimir Zelenski adresat bielorușilor, în care îi îndemna să nu participe la războiul ordonat de Vladimir Putin, notează Pravda.

Reacția Belarusului

După această mișcare, Minskul a spus că ucrainenii „provocă” polițiștii de frontieră din Belarus. De exemplu, au lansat drone către fosta republică sovietică, au atârnat steagul alb, roșu și cel ucrainean și au cântat imnul național al țării împreună cu alte cântece patriotice.

Aleksandr Lukaşenko, în discursul său recent în faţa parlamentului fictiv de la Minsk, nu a exclus să ceară Rusiei amplasarea de arme nucleare strategice. „Ticăloşii din străinătate trebuie să înţeleagă acest lucru” şi să nu încerce destabilizarea situaţiei. „Nu ne vom opri de la nimic pentru a ne apăra ţările şi popoarele„, a adăugat el, făcând referire la Rusia şi Belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...