Doi jandarmi, cercetați în cazul bărbatului de la Pitești care a murit asfixiat după intervenția violentă a oamenilor legii

Ana Anitoiu, Cristi Ionică 21.04.2021, 21:49
Doi jandarmi, cercetați în cazul bărbatului de la Pitești care a murit asfixiat după intervenția violentă a oamenilor legii

Doi jandarmi, cercetați în cazul bărbatului de la a Pitești care a murit asfixiat după intervenția violentă a oamenilor legii. Ce a transmis, miercuri seara, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Update miercuri, 21 aprilie, ora 21:45. Doi jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş sunt cercetaţi în cazul bărbatului care a murit asfixiat, după intervenţia forţelor de ordine la o teresă din Piteşti, dosarul fiind preluat de Parchetul Militar de pe Iângă Tribunalul Militar Bucureşti. Autoritățile au anunțat că unul dintre ei a fost deja reținut.

„S-a reţinut că, la data de 16.04.2021, cei doi militari jandarmi, aflaşi în misiune de patrulare mixtă, împreună cu două echipaje de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş — Poliţia Municipiului Piteşti, au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Piteşti. La faţa locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenţi de poliţie au acţionat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil printr-o acţiune violentă, soldată cu decesul victimei. La acest moment în cauză, agenţii de poliţie care au acţionat în contextul mai sus menţionat se află în stare de arest preventiv. Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Update, ora 18.26. Primele măsuri luate de autorități după anunțul medicilor legiști: cei doi polițiști au fost reținuți, acuzațiile care li se aduc fiind purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte!

Medicul legist, despre cazul bărbatului de la Pitești

Medicul legist Dan Mocanu care s-a ocupat de acest caz a participat, duminică, la o conferință de presă, alături de anchetatori, și a confirmat faptul că bărbatul din Pitești a avut parte de o moarte violentă. În momentul în care a fost izbit de asfalt, acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral.

”În urma autopsiei am constatat că moartea a fost violentă, în urma unui poliotraumatism. Iar cauza imediată de deces a fost asfixiere mecanică. Asfiexierea mecanică s-a produs în urma unui traumatism cervical și traumatism toracic”, a spus medicul legist, precizând că victima avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

Cazul barbatului de la Pitesti seamana leit cu cel al lui George Floyd. Legistii: ”A murit asfixiat”
Imagini de la interventia de la Pitesti

Prim procuror, despre anchetă: ”Mai multe persoane pot dobândi calitatea de suspect”

Începând de vineri seara, cazul a fost preluat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, sub acuzația de purtare abuzivă și omor din culpă, in rem. Imaginile ce au fost filmate de un martor și rezultatele autopsiei ar putea duce la acuzarea mai multor agenți de poliție. Suspecții vor fi expertizați psihiatric, pentru a se afla dacă au avut discernământ în acel moment.

”Ca orice element dintr-o anchetă penală, imaginile ne ajută. Au fost depuse, au fost identificate persoanele. Doar lovitura de la cap, nu putea să-l omoare. Datele anchetei s-au schimbat după necropsie. Mai multe peroane pot dobândi calitatea de suspect”, a declarat Marius Ștefan, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Procurorii încă nu au suspecți puși sub urmărire

În acest caz, procurorii au deschis un dosar penal, dar nu au încă suspecți puși sub urmărire. Procurorul-șef Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Ștefan Marius Ionel, a declarat că deocamdată urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă. ”Urmează să evaluăm probele în raport de aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participație penală a persoanelor implicate”, a adăugat el.

Bărbatul în vârstă de 63 de ani a murit vineri în fața Autogării de Sud din Pitești, după ce trei polițiști l-au imobilizat la pământ. Victima refuzase să iasă de pe o terasă unde izbucnise un incendiu și se certa cu oamenii legii, când a fost dat izbit cu capul de pământ de unul dintre polițiști. Apoi, alți doi agenți s-au urcat cu picioarele pe el. În scurt timp, bărbatul a intrat în stop-cardiorespirator și a decedat. Întreaga scenă a fost filmată.

Sindicalist din Poliție, acuzații la adresa colegilor lui

În urma acestui incident tragic, Iulian Surugiu, președinte de onoare al Sindicatului Agenţilor de Poliţie, a declarat că bărbatul din Pitești a murit din cauza nepregătirii polițiștilor. El a explicat că atunci când agenții nu știu să încătușeze oamenii acționează haotic.

”Când intervenția se termină așa, să ne ferească Dumnezeu! Intervenția nu a fost în regulă. Agentul de poliție are spray la el, dacă ar ști să-l imobilizeze. Cartea spune că sunt doi agenți pregătiți și cetățeanul era singur, ei trebuiau să-l încătușeze fără să pățească nimic omul acela. Dar când nu știi să-l încătușezi, ce faci? Acționezi haotic sau cum ți se pare ție că e bine”, a spus Iulian Surugiu, potrivit Libertatea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI