Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină. La ce temperatură se coc pentru a ieși pufoși

Cazacu Alexandru 08.03.2023, 16:39
Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină. La ce temperatură se coc pentru a ieși pufoși

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Această zi este una plină de tradiții, iar unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este prepararea mucenicilor. Modul de gătire a acestora este diferit de la o zonă la alta a țării. Indiferent dacă sunt copți în cuptor sau fierți în apă, mucenicii sunt extrem de delicioși. Află în continuare câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină.

Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină. Cum se prepară în diferite zone ale țării

Pe 9 martie, după cum vă spuneam, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. Conform tradiției, în această zi se beau 44 de pahare cu vin. Cum vinul merge mai bine alături de un mucenic, gospodinele din toate colțurile caută deja rețete de mucenici delicioși și apetisanți.

În funcție de zonă, acești colăcei pot fi fierți în apă sau copți în cuptor. De exemplu, în zona Moldovei, mucenicii (sau sfințișorii) au forma cifrei 8, se fac din aluat uns cu miere de albine și nucă, apoi se coc în cuptor.

Pe de lată parte, dobrogenii păstrează forma mucenicilor, însă aceștia sunt fierți în apă cu zahăr și puțin mai mici. În Muntenia, pe lângă mucenicii în formă de 8, se mai prepară și o „uitare pentru morți”. Adică un mucenic mai mare, pe care copiii îl joacă în jurul focului.

Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină de grâu

De obicei, dintr-un kilogram de făină de grâu se pot obține în jur de 40 – 50 de mucenici. Cu toate acestea, numărul lor poate fi mai mic sau mai mare în funcție de dimensiuni, dar și de modul de preparare.

Așadar, acum știm cam câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină. În continuare vă vom prezenta o rețetă simplă, dar extrem de delicioasă de mucenici moldovenești.

Rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente:

 • 550 g făină
 • 8 g drojdie uscată (sau 25 g de drojdie proaspătă)
 • 100 g zahăr
 • 2 ouă
 • 1 linguriță coajă de portocală rasă
 • 120 g miez de nucă măcinat
 • 250 ml lapte
 • 1 esență de vanilie
 • miere de albine
 • ulei
 • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Pentru început, vom pune făina cernută într-un bol încăpător, iar în centrul acesteia turnăm drojdia dizolvată în lapte sau în apa călduță. Adăugăm peste făină uleiul, zahărul, un praf de sare și coaja de portocală și începem să frământăm. Este important ca maiaua să stea la dospit vreme de aproximativ 10-15 minute.

Turnăm laptele treptat în timp ce frământăm. Adăugăm și esența de vanilie și continuăm să frământăm până când aluatul prinde consistența dorită și devine elastic și omogen. Acoperim apoi aluatul și îl lăsăm la crescut (la loc cald) pentru aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, ne apucăm de format mucenicii. Așadar, facem niște șnururi lungi, însă nu foarte subțiri, din care apoi vom forma mucenici în formă de 8. După ce am terminat de făcut sfințișorii, îi așezăm frumos pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.

Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină
Câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină de grâu

Cum se coc mucenicii moldovenești

Când așezăm mucenicii în tavă trebuie să lăsăm o distanță de câțiva centimetri între ei. Îi lăsăm să mai crească timp de circa 20 de minute, după care îi ungem cu ou bătut cu puțin lapte. Mucenicii moldovenești se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 15 – 20 minute.

În acest timp, noi vom pregăti siropul. Așadar, într-o cratiță antiaderentă încălzim la foc mic mierea de albine, până când devine destul de fluidă pentru a putea fi întinsă. Mucenicii calzi îi ungem apoi cu miere de albine, iar deasupra lor presărăm miez de nucă măcinat.

Așadar, iată că am aflat nu numai câți mucenici ies dintr-un kilogram de făină, ci și cum se prepară cei mai buni mucenici moldovenești.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...