Câți bani au primit gimnastele din România pentru a se filma dezbrăcate, în scandalul secolului în sportul de la noi

Marian Cărăvan 30.07.2020, 10:09

Trei foste mari gimnaste ale României, care au urcat pe podiumurile europene, mondiale și olimpice, au fost în centrul unui scandal în anul 2002, când au apărut într-un film erotic și au pozat goale pentru o publicație japoneză. S-a lăsat atunci cu sancțiuni din partea Federației Române de Gimnastică.

Gimnaste românce, în ipostaze incendiare. „Am fost păcălite!”

Lavinia Miloșovici, Claudia Presecan și Corina Ungureanu, foste componente ale lotului olimpic al României, au fost protagonistele unor imagini incemdiare, filmate chiar într-o sală de gimnastică. Totul a ajuns pe internet și a făcut, la vremea aceea, mare vâlvă. Scenele erotice au fost filmate chiar într-o sală de competiție, ceea ce a provocat deranj mare în birourile Federației Române de Gimnastică. Sportivele pentru care nu demult cânta imnul au fost sancționate la vremea respectivă cu interdicția de a mai reprezenta România timp de cinci ani în calitate de oficiali ai FRG (arbitru, antrenor federal sau observator).

Imaginile care au scandalizat România au fost realizate în Japonia, unde cele trei gimnaste au ajuns după ce, inițial, au purtat negocieri și au semnat contractele de exclusivitate în țara noastră. Numai că ele nu se așteptau să se ajungă așa departe. „Se poate spune că am fost păcălite”, avea să spună, peste ani, Corina Ungureanu, acum antrenor la CS Petrolul Ploiești.

„Am crezut că dacă suntem trei, nu o să cădem în capcană. Am avut încredere oarba în persoana din România, translatorul, el știind că noi nu vom fi niciodată de acord cu așa ceva. Aici, în România ni s-au spus alte lucruri. Trebuia să mergem în Japonia să facem o reclamă la o companie anume de căi ferate. Ceea ce trebuia să facem erau niște elemente artistice în sala de gimnastică, din care să se vadă umbra noastră. Am semnat acele hârtii. În momentul în care am filmat era lumină, dar ei ne-au spus că se vor vedea doar umbrele noastre. Am filmat cu nervi. La început aveam tricouri și apoi ne spuneau altceva. Nouă ne traducea translatorul, nu îi pot învinovăți pe japonezi. Ei ne spuneau că filmează și apoi vor alege ei câteva cadre. Acele trei săptămâni de filmări în Japonia au fost mai grele decât orice antrenament al meu”, a povestit Corina Ungureanu.

Lavinia Miloșovici a obținut în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, ultima notă de 10 acordată în istoria gimnasticii artistice feminine

Câți bani au primit gimnastele din România pentru a se filma dezbrăcate

18 ani au trecut de la momentele care au scandalizat România. Lavinia Miloșovici, Claudia Presecan și Corina Ungureanu au trăit clipe de care nu vor să-și aducă aminte. Gimnastele care uimeau planeta în marile competiții, au ajuns într-o ipostază pe care nu și-au imaginat-o. De rușine, nici nu voiau să se mai întoarcă în țară.

„Trebuiau să fie două filmări scurte și au ieșit două DVD-uri. Sunt două filme pe care nu le-am văzut niciodată. Când am văzut, de fapt, ce o să iasă pe piață, noi n-am mai vrut să ne întoarcem în România. Am zis că ce o să zică românii. Am fost prinse în naivitatea noastră. A trebuit să ne asumăm prostia și să mergem mai departe. A fost un capitol pe care Lavinia si Claudia au dorit să-l uite, să și-l șteargă din memorie. Noi ne-am condamnat pe noi că am fost oarbe. Acolo nu am avut contractele la noi și, ulterior, am aflat că dacă doream puteam să refuzăm să pozăm cum ne zic. La întorcerea în țară am vorbit cu un avocat, care ne-a zis că cedasem tot și nu mai era nimic de făcut”, a mai povestit Corina Ungureanu, în urmă cu mai mulți ani, la emisiunea „Dincolo de aparențe”.

Pentru filmulețul realizat în Japonia fiecare gimnastă ar fi încasat 40.000 de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe