Ce avere are patriarhul Kirill, apropiatul lui Putin. Ar fi făcut bani din producția de tutun și bere. Are o vilă în Elveția și avion privat

Ana Anitoiu 05.05.2022, 17:40
Ce avere are patriarhul Kirill, apropiatul lui Putin. Ar fi făcut bani din producția de tutun și bere. Are o vilă în Elveția și avion privat

Patriarhul Kirill, apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ar avea o avere fabuloasă. Șeful Bisericii Ortodoxe ruse ar fi câștigat sume uriașe de bani din producția de tutun și bere și s-ar bucura de o vilă în Elveția, precum și de un avion privat. El ar putea fi trecut fără probleme pe lista oligarhilor ruși.

Patriarhul Kirill ar avea legături cu KGB

Patriarhul Kirill este nepotul unui preot care a fost exilat pentru 30 de ani în lagărele de muncă staliniste. Născut pe 20 noiembrie 1946, cu numele Vladimir Mihailovici Gundiaev, în Leningrad, acum Sankt Petersburg, șeful Bisericii Ortodoxe ruse a avut mai mult noroc decât bunicul lui.

Kirill a urcat repede în rândurile bisericii. A ajuns să ocupe funcția de șef al relațiilor externe, iar în cele din urmă a câștigat propria sa emisiune TV cu tematică religioasă. Datorită acestei emisiuni, el era cunoscut atunci când a devenit patriarh pentru peste 150 de milioane de oameni.

S-a spus despre patriarhul Kirill al Rusiei că a avut legături cu serviciu secret sovietic (KGB), unde a lucrat și Vladimir Putin înainte de a ajunge la putere. Șeful Bisericii Ortodoxe ruse ar avea un stil de viață mai mult decât luxos, la care cei mai mulți dintre enoriași nici măcar nu îndrăznesc să viseze.

Ce avere are patriarhul Kirill, apropiatul lui Putin. Ar fi facut o avere din productia de tutun si bere
Vladimir Putin si patriarhul Kirill al Rusiei

Ce avere are patriarhul Kirill al Rusiei

Patriarhul Kirill figurează pe noua listă de persoane sancționate de Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina. În urmă cu doi ani, revista Forbes a scris că șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei ar avea o avere de aproximativ 4 miliarde de dolari. Însă, publicația rusă Novaia Gazeta, care a fost suspendată, a scris că, de fapt, averea lui ar fi de două ori mai mare.

Kirill ar fi coproprietar, alături de soția premierului rus, Svetlana Medvedeva, al unui avion evaluat la 43 de milioane de dolari, cu toate că în acte, aeronava model Gulfstream G450 este deținută de o companie offshore cu sediul în San Marino.

Avionul, folosit mai ales pentru pelerinaje, ar fi fost cumpărat din fonduri deturnate de conducerea băncii VTB, conform unei anchete a lui Alexei Navalnîi. Opozantul rus l-a acuzat în mod direct pe directorul acestei instituții, Andrei Kostin, că a deturnat miliarde de ruble. Acuzațiile nu au fost comentate nici de Kremlin, nici de Biserica Ortodoxă Rusă.

Moscow Times a scris că șeful Bisericii Ortodoxe ruse ar mai avea și un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și o vilă în Elveția, unde a fost reprezentantul țării sale în Consiliul Mondial Ecumenic al Bisericilor. Patriarhul Kirill al Rusiei s-ar bucura și de un ceas în valoare de 30.000 de dolari. A apărut cu „umilul” accesoriu într-o imagine oficială ce ulterior a fost modificată în Photoshop.

Cum a fost construită averea patriarhului Kirill

Banii de care se bucură patriarhul Kirill ar fi fost strânși datorită scutirilor de taxe aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica. De altfel, Biserica Ortodoxă are un statut privilegiat în Rusia. Din anul 1991 încoace și-a recuperat o mare parte din vechile proprietăți, în cele mai multe cazuri cu acordul tacit al autorităților locale. Instituția și-a pus la punct propriul său sistem bancar.

Fostul redactor-șef al revistei patriarhiei, Serghei Ceapnin, a declarat în 2020 că veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin mai ales din activități comerciale, în proporție de 55%, în mare parte cu tutun, iar restul din „donații”.

Mai mult, Patriarhia Moscovei deține o fabrică, Sofrino, ce produce icoanele și lumânările folosite în mod obligatoriu în toată Rusia. În plus, aceasta mai are compania care importă automobile BMW, precum și hoteluri în Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe