Câți bani a câștigat TVR din reclame, în 2021, și ce sumă a primit de la stat. Datele au fost făcute publice

Stan Filon 19.04.2022, 18:10
Câți bani a câștigat TVR din reclame, în 2021, și ce sumă a primit de la stat. Datele au fost făcute publice

S-a aflat câți bani a câștigat Televiziune Publică din reclame, în anul 2021. Anul trecut a fost unul destul de greu pentru TVR, care a rămas fără președintele Doina Gradea, în urma unor scandaluri. La conducere a venit Ramona Săseanu, ca director interimar, după care abia pe 15 noiembrie 2021 Parlamentul a numit un nou preşedinte plin pentru postul public, pe Dan Cristian Turturică.

Câți bani a câștigat TVR din reclame, în 2021

Așadar, anul 2021 a fost unul destul de dificil pentru TVR. În plină pandemie de coronavirus, Postul Public a fost nevoit să se descurce fără taxa TV, pentru al cincilea an la rând, ci doar din alocașia bugetară primită de la guvern, dar și din publicitate. Chiar dacă veniturile din publicitate au fost mai mari decât anul trecut, acestea au acoperit doar o foarte mică parte din cheltuieli.

Spre deosebire de posturile private de televiziune, care se bazează doar pe banii veniți din publicitate, Televiziunea Publică a primit de la Guvern nu mai puțin de 373 de milioane de lei (75,8 milioane de euro). La acestă sumă se adaugă şi alte subvenţii, venituri, plus cele din publicitate, astfel că postul public a avut în total un buget de peste 84 de milioane de euro, pe care l-a cheltuit aproape în totalitate, după cum reiese din raportul de activitate al TVR, pe care instituţia l-a depus la Parlament.

Cati bani a castigat TVR din reclame, în 2021
Cati bani a castigat TVR din reclame, în 2021

Subvenția de la stat ține Televiziunea Publică pe linia de plutire

În anul 2021, postul public a atras, din reclame, puţin peste 4 milioane de euro. Cu un an înainte, în 2020, TVR a avut 3,4 milioane de euro din reclame. Reprezentanţii TVR spun că, având în vedere problemele economice şi pandemia din anul 2021, preţurile la publicitate nu au fost majorate, faţă de anul 2020.

Raportul mai arată că „preţurile minime” pentru un spot de 30 de secunde au fost de 110 euro la TVR 1 şi 75 de euro la TVR 2, pe targetul de vânzare 18-55 urban. Este vorba de CPP, cost per punct de audienţă. Pe publicul All Urban, preţul a fost de 85 de euro la TVR 1 şi 60 de euro la TVR 2.

În 2021 TVR avea 2.054 de angajaţi, dintre care 1.575 erau angajaţi cu salariu minim pe funcţie. Anul trecut 120 de angajaţi ai postului public s-au pensionat, iar din raportul amintit mai sus reiese faptul că vârsta medie a angajaţilor din TVR este de 48,5 ani. Din raport mai reiese că cele mai urmărite emisiuni de la TVR au fost în 2021 Vedeta Populară și Viața Satului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...