Categoria de români care va plăti facturi mai mici la energie. Cum pot beneficia de un tarif redus pentru kilowatt

Beatrice Dumitru 27.09.2022, 19:10
Categoria de români care va plăti facturi mai mici la energie. Cum pot beneficia de un tarif redus pentru kilowatt

Pe 1 septembrie, Guvernul a publicat Ordonanţa de Urgenţă pentru energie, care cuprinde schema de compensare și plafonare a prețului la energie pe perioada iernii. O modificare de ultim moment a ordonanței va aduce facturi mai mici la curent pentru o anumită categorie de români, măsură contestată, însă, de distribuitorii de energie.

Cine va plăti facturi mai mici la energie

Cele mai recente schimbări la ordonanța pentru energie, adoptate marți de Comisia economică, industrii și servicii din Senat, se referă la familiile cu mai mult de trei copii și la cei care au în casă echipamente medicale. De asemenea, și bisericile au fost incluse în ordonanță.

Astfel, românii care au în întreţinere cel puţin trei copii înscriși într-o formă de învățământ vor beneficia de un preţ mai mic la energia electrică. Aceștia vor plăti 0,68 lei pe kilowatt, adică tariful minim care există, indiferent de consum. Și pentru cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente plafonul este de 0,68 lei pe kW, indiferent de consum, notează Digi24.

Categoria de români care va plăti facturi mai mici la energie. Cum pot beneficia de un tarif mai mic pentru kilowatt
Fcaturile la curent ar putea fi ami mici pentru familiile cu trei copii.

Potrivit amendamentului, parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile, companiile de apă, transport public și complexurile sportive care au bazine au fost incluse în schema de compensare. Astfel, acestea vor plăti un leu pe kW pentru 85% din consum, la fel ca IMM-urile. Măsurile au fost contestate de distribuitorii de energie, care spun că le va fi foarte greu să identifice familiile cu trei copii care urmează forme de învăţământ.

Se schimbă formula de calcul a facturilor la energie

De asemenea, se schimbă și modul de calcul al facturilor la curent, după ce Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent şi nu la media pe anul 2021 şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

  • 0,68 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 0 și 100 kWh lunar;
  • 0,8 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 100,01 și 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh.

La începutul lunii septembrie, Executivul condus de Nicolae Ciucă a extins schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei până la 31 august 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...