Câte toalete publice sunt în București, în 2022. Numărul este extrem de mic EXCLUSIV

10 03. 2022, 19:41

Coșmarul toaletelor publice în București va continua și în acest an. Mai mult, dacă anul trecut se vorbea de 128 de toalete instalate pe tot cuprinsul Bucureștiului, trebuie să știți deja că numărul acestora se va menține constant și în 2022, toate „rugăciunile” cetățenilor pe această temă părând a fi de neascultat sau pur și simplu ignorate, în aceste condiții. Și asta la o populație de peste două milioane de suflete, cel puțin! Mai rămâne doar ca să ne rugăm să evităm, pe cât posibil, anumite „accidente” pe stradă, ca să nu cunoaștem „rușinea cea mare” din vremea copilăriei fiecăruia dintre noi.

Ce spune Primăria Capitalei

impact.ro a încercat să afle de la Primăria Capitalei cum se vede aceeași chestiune din biroul celor chemați să rezolve dileme de acest fel. Ca atare, am încercat să aflăm câte toalete avem în prezent în București și câte din ele funcționează, în realitate.

„La nivelul Direcției Servicii Publice s-a derulat un Acord-cadru având ca obiect prestarea serviciilor de  „închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor automate racordabile la rețeaua de canalizare și electricitate, precum și a toaletelor ecologice mobile” (care s-a finalizat la 31.12.2021).

În urma derulării unei proceduri de licitație publică, în data de 03.01.2022, a fost încheiat un nou Acord-cadru având același obiect de activitate, urmând ca după publicarea Bugetului pe anul 2022, să se deruleze un contract subsecvent în baza căruia vor fi amplasate și în funcțiune 64 toalete ecologice mobile, 46 toalete ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi și 18 toalete automate racordabile”, se arată în răspunsul primit din partea Biroului de Presă al Municipalității.

Primăria ezită să răspundă direct la întrebarea dacă această chestiune a rămas sau nu o problemă cu care se confruntă:

„Toaletele ecologice automate și mobile sunt amplasate în parcuri, grădini publice, precum și în alte locații cu aflux mare de cetățeni. În acest sens, necesarul de toalete ecologice trebuie asigurat atât de către Primăria Municipiului București cât și de către Primăriile Sectoarelor 1- 6, fiecare dintre aceste entități pentru locațiile pe care le administrează/dețin.

Ținând cont de situația financiară a Municipiului București și alocațiile bugetare pentru anul 2021, pentru a se asigura toaletele ecologice pe raza municipiului București, în luna mai 2021 s-au adresat solicitări administrațiilor locale ale sectoarelor 1- 6 ca și acestea să suporte din bugetul propriu asigurarea de toalete ecologice”.

Bucureștenii vor găsi la fel de greu și în 2022 toalete publice, în marele oraș în care locuiesc

Toalete publice în țiplă, din cauza absenței bugetului pe noul an

Potrivit surselor noastre, doar jumătate dintre primăriile de sector au răspuns pozitiv până în martie 2022 la o cerere făcută de Municipalitate încă din mai 2021.
Pe de altă parte, întrebați fiind de ce există totuși în anumite zone ale Bucureștiului toalete publice în țiplă, cei în măsură de la Primăria Capitalei au dat vina pe absența bugetului pe noul an.

„După cum s-a menționat anterior, după publicarea Bugetului 2022, urmează derularea unui contract subsecvent la nivelul Municipiului București. De la începutul anului 2022 și până la aprobarea Bugetului, nu au fost întrunite condițiile legale pentru asigurarea acestui serviciu.

Toaletele automate care încă nu pot fi accesate, sunt cele care, o parte se vor regăsi în cadrul contractului subsecvent, iar altă parte din acestea ar trebui preluate de către Primăriile de sector”.

În schimb, valoarea serviciilor pe care Primăria, și prin urmare, noi, bucureștenii, le vom plăti pentru acest tip de servicii nu e de loc mică, ridicându-se la peste două milioane de lei, fără a adăuga și plata taxei pe valoarea adăugată. Sau ca să cităm Primăria, „valoarea contractului subsecvent ce va fi încheiat pentru anul 2022 este de 2,3 milioane lei, fără TVA”.