EXCLUSIV

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 mai are România. Comandantul Institutului Cantacuzino, despre motivul pentru care sunt păstrate EXCLUSIV

Alexandru Catalan 17.03.2022, 16:11
Câte doze de vaccin anti-COVID-19 mai are România. Comandantul Institutului Cantacuzino, despre motivul pentru care sunt păstrate EXCLUSIV

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 mai are România? Ce se mai poate face cu acestea, în condițiile în care România a decis din 9 martie abandonarea stării de alertă și ca atare, înlăturarea restricțiilor ce ne-au guvernat viața în ultimii doi ani? Impact.ro a încercat să afle câteva răspunsuri pe această temă încă importantă de la medicul militar Florin Oancea, general de brigadă și director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

Comandantul Institutului Cantacuzino, generalul Florin Oancea, pentru impact.ro: „Le păstrăm în frigidere, bine mersi! Avem mare grijă de ele, fiindcă nu se știe niciodată!”

Din capul locului, generalul Florin Oancea a indicat faptul că dozele de vaccin anti-COVID-19 nu se păstrează doar la „Cantacuzino”, ci și la Unifarm, în Capitală.

„Nu cunosc exact dacă există și alte spații rezervate dozelor de vaccin în țară, dar în București există cel puțin două: noi, cei de la Institutul Cantacuzino, și cei de la Unifarm. Pot afirma însă că noi suntem cel mai mare depozitar în această privință, fiindcă am avut și avem condițiile cele mai bune pentru așa ceva. Și vă pot asigura că dozele sunt bine mersi, la locul lor, în frigidere speciale”, a precizat medicul militar pentru impact.ro.

Câte doze de vaccin anti-Covid-19 mai are România
România deține o „comoară” încă la Institutul „Cantacuzino”, condus de generalul Florin Oancea: circa două milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19

Toate dozele sunt în termenul de valabilitate

După părerea sa, doar la „Cantacuzino”, în acest moment, s-ar mai afla circa două milioane de asemenea doze de vaccin:

„Nu vă pot spune cu exactitate ce număr de doze mai avem noi, aici, la „Cantacuzino. Cred că sunt în jur de două milioane. Și Pfizer, și Astra Zeneca. Și mă grăbesc să adaug că toate sunt în termenul de valabilitate. Avem mare grijă de ele, fiindcă nu se știe niciodată!”.

Medicul militar susține și că în prezent autoritățile statului se află într-o perioadă de tranziție legată de viitorul program național de vaccinare, ce va fi derulat exclusiv sub auspiciile Ministerului Sănătății.

„Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea se pregătește deja să transfere, gradual, către Ministerul Sănătății cele legate de misiunea vaccinării. Nu cunosc detalii, dar cred că Institutul Cantacuzino va rămâne și pe viitor principalul depozitar al dozelor de vaccin. Nu cred că există multe locuri similare cu al nostru în București sau în țară”, a conchis același Florin Oancea.

Pandemia are încă destul forță, avertizează Florin Oancea

Florin Oancea e de părere că suntem încă departe de conturarea unui tablou general al vieții umane post-pandemie.

„E prea devreme să ne pronunțăm asupra vieții noastre viitoare, din punctul de vedere al interacțiunii cu acest virus. Nu poți anticipa mare lucru. Chiar dacă războiul din Ucraina ne-a furat grija pandemiei, chiar dacă ni se pare multora că am depășit momentele cele mai grele, e bine să rămânem prevăzători. Există cazuri noi, deloc puține, în diverse țări europene, și nu numai, după aplicarea măsurilor de relaxare. Iar asta ne face să rămânem într-o oarecare stare de alertă. Lumea trebuie să știe că avem vaccinuri și că ele pot fi folosite cu succes!”, a adăugat el.

Iar opinia sa pe această temă pare foarte fermă:

„Cred că vom continua să avem mare nevoie de aceste vaccinuri. Suntem încă într-o fază în care pandemia are destulă forță!”.

La 9 martie 2022, cabinetul condus de Nicolae Ciucă a decis abandonarea stării de alertă în România, lucru care a dus implicit la anularea tuturor restricțiilor la adresa pandemiei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reiterat, de mai multe ori, că nu are un răspuns la întrebarea de ce totul s-a schimbat atât de brusc în această chestiune, el preferând „o etapizare a ieșirii din pandemie”. De luni, 14 martie, autoritățile statului raportează doar o dată pe săptămână datele privind vaccinarea anti-COVID a românilor, un proces despre care se poate afirma că a eșuat în România încă din vara anului 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe