Cât mai ține canicula în România. Prognoza meteo până în septembrie

Iancu Andreea 10.08.2020, 08:49
Cât mai ține canicula în România. Prognoza meteo până în septembrie

Temperaturile din România au atins cote maxime pentru această perioadă, motiv pentru care pe teritoriul țării s-a resimțit canicula. Totuși, meteorologii au anunțat care este prognoza meteo până în luna septembrie. Află ce valori vor atinge termometrele la început de toamnă.

Prognoza meteo 10 august-7 septembrie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o estimare de vreme pentru următoarea perioadă. Astfel, aflăm care va fi starea vremii la finalul lunii august, începutul lunii septembrie. Meteorologii avertizează că în următoarele patru săptămâni se vor înregistra temperaturi peste media obișnuită a acestei perioade.

Astfel, valorile termice vor fi mai ridicate în această săptămână, în special în zona sudică. Pe de altă parte, restul regiunilor vor înregistra temperaturi normale acestei perioade. De asemenea, precipitațiile vor lipsi, local, în zonele sudice, centrale și nordice, fiind accentuat regimul pluviometric deficitar.

Ulterior, în intervalul 17-24 august, temperatura aerului va fi mai aproape de normal. Totodată, cantitățile de precipitații pentru această perioadă vor crește la nivelul întregii țări, în special în zonele centrale, nordice și la munte.

Finalul lunii august se anunță unul normal atât din punct de vedere al temperaturilor, cât și al precipitațiilor. Pe de altă parte, perioada 31 august – 7 septembrie va înregistra valori termice ușor peste cele obișnuite pentru această perioadă. Totuși, precipitațiile se vor situa aproape de normal în toată țara.

Cod galben de caniculă în România Foto - Pexeles
Cod galben de caniculă în România
Foto – Pexeles

Weekend cu cod galben de caniculă

ANM a emis vineri un cod galben de caniculă pentru 20 de județe din țară, dar și în București. Acesta este valabil vineri și sâmbătă, când se vor resimți 35-38 de grade Celsius ziua, iar nopțile vor fi tropicale. Pe de altă parte, în zona de sud, vântul va înregistra intensificări de 55 km/h.

Pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU) va fi depășit în județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt, dar și în București. În aceste regiuni se va resimți canicula, fiind înregistrate temperaturi maxime de 35-38 de grade Celsius.

Zona Dobrogei, sudul Moldovei și marea parte a Munteniei, dar și local, în Oltenia, nopțile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade Celsius. De asemenea, în Câmpia de Vest, ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...