Cât de periculos e traficul de deșeuri pentru țara noastră. Procuror: ”În curând îl va depăși pe cel de droguri”

Iancu Andreea, Ioana Constantin 26.06.2021, 19:57
Cât de periculos e traficul de deșeuri pentru țara noastră. Procuror: ”În curând îl va depăși pe cel de droguri”

Situație alarmantă! În câțiva ani traficul de deșeuri ilegale ar putea să îl depășească pe cel de droguri. La nivel internațional s-au format adevărate grupări infracționale iar fenomenul a luat o atât de mare amploare, încât pare imposibil de stăvilit. Se câștigă miliarde de euro de pe urma acestui trafic iar România este prinsă la mijloc.

Traficul de deșeuri ia amploare și riscă să îl depășească pe cel de droguri!

Mii de containere cu deșeuri periculoase și ilegale au ajuns deja în portul Constanța iar țara noastră riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Un procuror din Constanța vrea însă să pună stop acestui fenomen. A înființat chiar și un ONG, iar prin intermediul inițiativelor civice speră să determine autoritățile să schimbe legislația de mediu din România.

Nu mai este demult un secret că deșeurile au devenit o afacere de anvergură iar cei implicați obțin profituri de miliarde de euro. Sunt adevărate rețele infracționale care se ocupă cu asta iar transferurile ilegale de deșeuri nu mai reprezintă un risc doar pentru mediu ci sunt strâns legate și cu alte infracțiuni precum spălare de bani, evaziune fiscală, contrabandă sau crimă organizată. Procurorii trag un semnal de alarmă și spun că dacă lucrurile nu se schimbă, traficul de deșeuri îl va depăși din punct de vedere valoric pe cel de droguri.

Sunt grupări, sunt trasee. Nu se face așa cu una cu două. Sunt miliarde de euro la mijloc. La un moment dat vor depăși traficul de droguri în Europa, nu am nicio îndoială. Vreau să trag un semnal de alarmă privind gravitatea acestui fenomen de poluare, care ne va transforma în pubelă. Va fi o adevărată catastrofă de mediu, a explicat Theodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Cât de periculos e traficul de deșeuri pentru țara noastră
Autoritățile din România trebuie să ia măsuri împotriva traficului de deșeuri

În țara noastră sunt trimise și deșeurile ce nu pot fi distruse

Din 2016, de când China a închis porțile importului de deșeuri, rețelele infracționale și-au modificat traseele prin vestul Europei și mai nou România a fost și ea inclusă pe aceste trasee. Nu e de mirare, pentru că la noi prețurile pentru neutralizarea deșeurilor sunt foarte mici. Problema este însă că, pe lângă ce se poate neutraliza în condiții legale, în țara noastră sunt trimise și deșeuri ce nu pot fi distruse, periculoase, care printr-un eventual proces de ardere ar duce la o poluare masivă a mediului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Legislația trebuie modificată dacă vrem să ne recâștigăm demnitatea în acest domeniu al gestionării deșeurilor. În Europa se fac eforturi în acest domeniu la noi puțin spre deloc. Plouă cu dioxine și furan, nu avem laboratoare funcționale, se poluează pânza freatică, este grav ce se întâmplă, susține procurorul Theodor Niță.

Și, din păcate, autoritățile care trebuie să intervină pentru stoparea acestui fenomen nu pot sau nu vor să o facă. Garda de mediu, spre exemplu, nu are nici personal suficient și nici dotarea necesară să constate pe loc ilegalitățile. Garda forestieră este doar cu numele pentru că la intervenții lipsește cu desăvârșire.

Personalul este foarte puțin. Avem 11 comisari și ar fi nevoie de cel puțin dublu. Nu avem laboratoare nu avem analizoare cu care să facem analize pe loc, explică Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Poluarea este amplificată de despădurire. Avem o instituție care susține poluarea apei. Inspecția apelor are două posibilități, să dea amenzi sau penalități. Penalitățile sunt venit la bugetul insituției deci sunt încurajați să dea penalități. Garda forestieră este o instituție cu cele mai mari salarii. Ați văzut să faca ceva împotriva defrișărilor? Eu nu. Garda de mediu este în genunchi. Nu au oameni, nu au logistică, nu au laboratoare, afirmă procurorul Theodor Niță.

Modificarea legislației este mai mult decât necesară iar asta trebuie să se întâmple cât mai repede. Odată cu intrarea țării noastre în spațiul Schengen, lucrurile se vor complica și mai mult iar traficul de deșeuri va fi imposibil de controlat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...