Cât de periculoase sunt, de fapt, camerele video cu care îți monitorizezi copiii

Alexandru Ioanid 09.07.2019, 14:55
Cât de periculoase sunt, de fapt, camerele video cu care îți monitorizezi copiii

În era tehnologiei și a gadgeturilor inteligente, s-au impus puternic și camerele video cu ajutorul cărora pot fi monitorizați permanent bebelușii și copiii cu vârste mici. Mulți părinți le folosesc pentru că știu în timp real ce se întâmplă cu aceștia. Dar aceste dispozitive au și vulnerabilități.

Camerele video inteligente îi ajută pe părinți să-și monitorizeze copiii din altă cameră. Ei văd și aud în timp real ce fac cei mici, iar imaginile pot fi accesate fie de pe telefon, fie de pe laptop.

Multe dintre dispozitivele de monitorizare de pe piață vin la pachet cu aplicații care oferă și mai multe facilități. Multe dintre ele îți transmit temperatura din camera copilului, zgomotele și nivelul luminozității.

Dar, ca orice dispozitiv inteligent și conectat la internet, există anumite riscuri. Unele camere video pentru monitorizarea copilului se pot transforma în arme perfecte dacă intră pe mâna hackerilor. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți securizezi conexiunea la internet. Dar nu e suficient.

Camerele inteligente de monitorizare a copiilor pot deveni arme ale hackerilor

Dispozitivele prin care cei mici pot fi monitorizați de părinți sunt, de regulă, denumite camere Wi-Fi de securitate. Ele transmit imagini cu sunet în timp real, prin intermediul aplicațiilor, către părinții care le folosesc.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Fac parte din categoria dispozitivelor IoT – adică Internet of Things, prin care gadgeturile dintr-o casă inteligentă sunt interconectate pentru a simplifica sarcinile de zi cu zi. Numai că vin la pachet și cu riscuri de securitate.

În cazul camerelor inteligente de monitorizare a celor mici, există câteva probleme tehnice. Multe dintre modele au câteva lipsuri legate de securitate, potrivit unei analize Avira, companie ce oferă soluții de securitate online. 

Practic, specialiștii au descoperit, între altele, că mecanismul de logare și autentificare este extrem de slab. Cu alte cuvinte, un hacker se poate loga extrem de ușor la un dispozitiv străin și poate intra în posesia imaginilor și a datelor utilizatorului.

Îl poate, astfel, controla de la distanță. De asemenea, serviciul de streaming audio-video nu este criptat, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate. În acest fel, copilul poate fi monitorizat și de altcineva.

Experții recomandă atenție atunci când cumperi astfel de dispozitive și, așa cum îți instalezi un anti-virus pe calculator, ar fi bine să te asiguri și că gadgetul pe care l-ai achiziționat este unul sigur și securizat împotriva atacurilor cibernetice.

Urmăriți Impact.ro și pe