Cât de cald va fi în România în luna septembrie. Anunțul de ultimă oră al ANM!

Emanuela Pană 21.08.2021, 10:10
Cât de cald va fi în România în luna septembrie. Anunțul de ultimă oră al ANM!

Suntem la mijlocul lunii august, iar temperaturile se anunță caniculare în majoritatea regiunilor din țară pentru următoarele câteva zile. Ulterior, după data de 23 august, vremea începe să se mai răcorească, în special în jumătatea de nord a țării. Cât de cald va fi în România în luna septembrie și ce temperaturi se anunță, afli în continuare.

Cât de cald va fi în România în luna septembrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, iar prima săptămână de prognoză vine cu valori termice mai ridicate decât cele specifice perioadei, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice.

Valul de căldură se va extinde la început de săptămână în cea mai mare parte a țării, însă vom scăpa în curând de temperaturile foarte mari. Sudul Europei se confruntă deja de câteva zile cu un val de caniculă, acesta fiind alimentat deanticiclonul subtropical „Lucifer“ venit din Sahara.

Odată cu ziua de 23 august, temperatura medie a aerului va înregistra valori mai scăzute decât cele normale pentru intervalul de prognoză în majoritatea regiunilor din România, în deosebi în cele din nord.

Luna septembrie debutează cu temperaturi medii de 22-27 de grade Celsius, astfel că termometrele vor arăta, la nivelul întregii țări, valori medii în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă. Cu toate acestea, vor mai fi câteva perioade cu furtuni și ploi la finalul lunii august și începutul primei luni de toamnă.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016“, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

„Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs“, a adăugat.

Citește și: Cum va fi vremea în august. Prognoza meteo pentru luna lui Gustar

Vom avea o toamnă lungă și caldă

La rândul lor, meteorologii de la Accuweather, care au publicat o estimare pentru această toamnă, spun că vom avea o toamnă lungă și caldă, căci valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie.

Cum va fi vremea în septembrie, prima lună de toamnă. Anunțul meteorologilor
Cum va fi vremea în septembrie, prima lună de toamnă. Anunțul meteorologilor

Prin urmare, temperaturile vor fi mai ridicate față de normalul perioadei, în luna septembrie fiind așteptate temperaturi de până la 30 de grade Celsius.

Jumătatea lunii septrembrie vine cu o temperatură media a aerului apropiată de cea normală pentru acest interval de timp în toate regiunile țării. În cea de-a treia săptămână a primei luni de toamnă temperaturile medii se vor situa între 22 și 24 de grade Celsius, temperaturi care se vor menține până pe data de 29 septembrie.

Temperaturile vor atinge pragul de 20 de grade Celsius în ultima zi a lunii septembrie, când va începe să se resimtă o răcire a vremii.

Potrivit meteorologilor, în ultimii ani, în România, septembrie a fost mai degrabă ultima lună de vară, decât prima lună de toamnă, iar vestea bună pentru cei ce încă nu au apucat să meargă în concediu este că, statistic, până cel puțin la jumătatea lunii septembrie vremea ar trebui să fie frumoasă, pentru vacanțe.

Pe de altă parte, vestea mai bună este că, statistic vorbind, dincolo de jumătatea lunii iulie ar trebui să avem o perioadă cu mai puțină instabilitate, până spre sfârșitul lunii septembrie, chiar.

Iarăși o veste bună pentru concedii este faptul că în ultimii ani, septembrie a ținut să fie mai degrabă ultima lună de vară, decât prima lună de toamnă“, declara Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM. 

 

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...