Cât costă să-ți închiriezi o garsonieră în București. Prețul chiriilor a explodat

Mihnea Tălău 11.05.2023, 10:47
Cât costă să-ți închiriezi o garsonieră în București. Prețul chiriilor a explodat

În ultima perioadă, prețul chiriilor în Capitală a crescut considerabil. Numai în luna aprilie sumele pe care trebuiau să le scoată românii din buzunar pentru o simplă garsonieră s-au mărit față de perioada anterioară.

Chirii tot mai scumpe în Capitală

Cea mai mare creștere a prețului la aceste tipuri de imobiliare s-a înregistrat în sectorul 5 din București. În această zonă prețurile au crescut cu 13% față de luna martie, ceea ce înseamnă că s-a urcat de la o medie de 266 euro la 300 de euro.

În același sector, cea mai mare scădere s-a înregistrat la apartamentele cu 4 camere, unde prețul mediu a ajuns la 650 de euro, după ce în luna martie proprietarii cereau o chirie în valoare de 800 de euro, scrie Fanatik.ro.

Prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere, în celelalte sectoare, sunt de 300 de euro, singura excepție fiind sectorul 1 care are o medie de 390 de euro. Locuințele cu două camere se închiriază cu prețuri medii între 400 și 600 de euro.

Apartamentele de trei camere au prețuri medii cuprinse între 490 și 950 de euro, suma din urmă fiind pentru proprietățile din sectorul 1, în timp ce pentru 4 camere , chiriașii trebuie să scoată din buzunare sume cuprinse între 550 și 1.900 de euro.

În centrele universitare sunt cele mai mari preturi

Trebuie spus că garsonierele, deși prețurile au crescut, sunt cele care își găsesc cel mai ușor chiriaș.

Prețul acestora, în multe orașe ale țării au fost constante în luna aprilie, comparativ cu luna anterioară. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Craiova, la locuințele de 2 camere.

Prețul mediu solicitat de români este cu aproximativ 6% mai mic. Și în orașul Constanța, în cazul acelorași proprietăți, de o singură cameră, prețul mediu a scăzut cu 5%. Cele mai mari creșteri au fost în Arad, la apartamentele cu 2 camere.

Conform datelor prezentate de Eurostat, în cazul României, chiriile au înregistrat o creştere de peste 25%, în anul 2022, peste media din Uniunea Europeană. Creșterile s-au înregistrat cu precădere în orașele mari, primele locuri fiind ocupate de București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. După cum se observă, acestea fiind și importante centre universitare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...