Cât consumă un calorifer electric pe lună? Ghid pentru economisirea energiei  

Emanuela Pană 10.10.2023, 15:27
Cât consumă un calorifer electric pe lună? Ghid pentru economisirea energiei  

Din diverse motive, mulți români se văd nevoiți să își achiziționeze calorifere electrice pentru a-și încălzi locuința pe timp de iarnă, însă știm cu adevărat cât consumă un calorifer electric pe lună? Din fericire, lucrurile au evoluat, iar caloriferele electrice sunt din ce în ce mai eficiente în încălzire, iar consumul de curent este tot mai mic.  

Ce trebuie să știi despre caloriferul electric pe ulei?  

Cu sezonul rece care se apropie, mulți dintre noi se gândesc la modul în care își vor încălzi locuințele pentru a face față frigului iernii. În acest context, unul dintre cele mai frecvent folosite dispozitive este caloriferul electric.  

Caloriferele electrice pe ulei se bucură de o popularitate crescută, fiind disponibile într-o gamă variată de modele, fiecare cu specificații și caracteristici proprii, în funcție de producător.  

Puterea de încălzire a unui astfel de aparat este trecută pe etichetă și poate varia între 300 W și 3000 W. Cu cât puterea este mai mare, cu atât acesta încălzește mai eficient încăperea. Dar cât consumă un calorifer electric pe lună și cum îl utilizezi astfel încât să reușești să faci economii?  

Citește și: Cum scazi factura la energie și faci economie la curent: cât consumă electronicele din casă când nu le folosești?

Cât consumă un calorifer electric pe lună? 

Folosirea unui calorifer pe bază de ulei este o opțiune destul de ieftină, iar acest fapt se datorează în mod special proprietăților unice ale uleiului. Uleiul diatermic prezintă câteva caracteristici termice remarcabile, motiv pentru care majoritatea producătorilor îl aleg pentru produsele lor. 

Cat consuma un calorifer electric pe luna?
Asa afli cat consuma un calorifer electric pe luna

Iată cum determinăm cât consumă un astfel de calorifer pe lună: 

Consumul = puterea x timpul 

Consumul pe lună = (N)kw x (N)h 

Exemplu: Avem un calorifer electric de 2500 W și îl folosim timp de 8 ore pe zi. Ar rezulta că într-o zi se consumă 2,5kW x 8 h = 20 kW pe zi. Consumul într-o lună ar fi de 20 kWh x 30 zile = 600 kWh. Pentru a calcula cât costă 600 kWh în bani, trebuie să cunoști prețul per kWh, care depinde în funcție de consumul lunar.  

La un preț de 0,95 lei per kWh, de exemplu, ne iese următoarea sumă pentru consumul unui calorifer electric într-o lună, și anume: 600 kWh x 0,95 = 570 de lei pentru folosirea unui calorifer electric timp de 8 ore.  

Vezi și: De ce ar trebui să folosești un uscător de păr când aerisești caloriferele? Trucul genial, folosit de cei mai iscusiți instalatori

Ce trebuie să faci pentru facturi mai mici la energie? 

Acum, când știi cât consumă un calorifer electric pe lună, probabil te întrebi cum poți economisi energie și, implicit, bani. Iată câteva sfaturi: 

Utilizează termostatul – majoritatea caloriferelor electrice au termostate care îți permit să reglezi temperatura dorită. Nu este necesar să ții temperatura la maxim tot timpul. Setându-l la o temperatură confortabilă, vei economisi energie.  

Izolează locuința – o locuință izolată corespunzător va reduce pierderile de căldură și va face ca încălzirea să fie mai eficientă. Verifică ferestrele și ușile pentru a vedea dacă este nevoie de izolație suplimentară. 

Folosește programatorul – în cazul în care caloriferul tău are un programator, nu ezita să îl folosești. Astfel, poți seta perioadele de funcționare și de oprire, în funcție de orele în care ești acasă sau dormi.  

Îmbracă-te mai gros – poate părea evident, dar purtarea unor haine mai groase în casă îți va permite să reduci temperatura caloriferului și, implicit, să economisești energie.  

Întreținere regulată – asigură-te că aparatul este curat și nu este blocat de praf sau chiar de diverse obiecte. Un calorifer curat și bine întreținut va funcționa mai eficient.  

În concluzie, consumul unui calorifer electric depinde de puterea acestuia și de modul în care este folosit. Cu o gestionare eficientă și cu adoptarea unor măsuri de economisire a energiei, poți reduce semnificativ factura lunară la energie electrică, fără să sacrifici confortul termic al locuinței.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...