Cât aur are, de fapt, acoperișul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO

Cătălina Burghelea 18.10.2021, 10:14
Cât aur are, de fapt, acoperișul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO

Catedrala Mântuirii Neamului impresionează prin dimensiunile sale, de-a lungul timpului stârnind numeroase controverse pe plan național și internațional. Cel mai recent scandal în care este implicată Biserica Ortodoxă Română vizează și cantitatea reală de aur pe care o conține acoperișul bisericii înalte de 120 de metri.

Biserica Ortodoxă Română, implicată într-un scandal uriaș

În urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Recorder, imaginea BOR este puternic afectată. Mai multe capete apropiate Patriarhului Daniel au fost înlăturate, ca urmare a apariției reportajului controversat în spațiul public. Ca un drept la replică, constructorii care au demarat lucrări la vestita Caedrală, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, dezmint informațiile prezentate în investigația Recorder în legătură cu cantitatea de aur utilizată la construirea acoperișului.

Cât aur conține, de fapt, acoperișul Catedralei Mântuirii Neamului

Materialul „Clanul Marelui Alb” a stârnit foarte multe reacții vehemente în spațiul public, iar mulți apărători ai BOR au acuzat „manipulări” ale datelor, precum și „intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel potenţiala vină a unor angajaţi din administraţia bisericească”.

Constructorii care lucrează la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului neagă „afirmațiile false” făcute de jurnaliștii Recorder, care au acuzat cantități semnificative de aur folosite la nivelul acoperișului bisericii. Firma precizează că „aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur”, ci este vorba despre tablă aurită.

Este vorba de tablă aurită

Deşi învelitorile care acoperă cupolele Catedralei Neamului au culoarea galbenă, materialul din care sunt confecţionate nu are aur în componenţa sa. În realitate, este vorba despre tablă aurie formată dintr-un aliaj care conţine 90% cupru.

„Aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur.

În articol se dau câteva date care vizează lucrările pe care la execută SC VALCON ROOFS SRL la Catedrala Națională și pe care le considerăm eronate sau cel puțin insuficient de bine documentate și de aceea venim in întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele precizări și date:

Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș s-au livrat 30.000 mp de tablă din Cupru aurit (text preluat din reportaj, articol)

Realitatea: Cantitatea brută de tablă contractată = 19.912,92 mp

Se montează ca material „Cupru aurit “ (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea: Aliajul din Cupru folosit la această lucrare nu conține aur și nu are nici acoperire din aur, iar denumirea de TECU-GOLD este una generică și folosită datorită aspectului auriu. Mai jos prezentăm compoziția chimică a aliajului conform fișei tehnice a producătorului:

„Cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva” (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea: În general, cele mai scumpe sisteme de învelitori sunt cele pe bază de Cupru, dar sunt și cele mai rezistente ca durată de viață dintre toate sistemele de învelitori din lume. La fel de rezistente ca TECU-GOLD și deosebite, dar mai scumpe sunt: TECU BRASS BROWNISCHED și TECU-PATINA, care au aspect de galben rumenit verzui.

Materialul folosit (TECU-GOLD ) îndeplinește condițiile de versatilitate, de aplicare a unor tehnologii care să asigure învelitorii o durată de viață de peste 2.000 ani fără a fi nevoie de intervenții decât în situații foarte rare, ținând cont de înălțimea acoperișului.”, potrivit basilica.ro.