Cât a costat prima rachetă românească. EcoRocket va lansa un satelit pe orbită

Nicu Stan, Diana Dumitrache 28.06.2021, 14:14

Cât a costat prima rachetă românească. EcoRocket va lansa un satelit pe orbită. Toate detaliile despre premiera românească, în rândurile de mai jos.

Premieră pentru România. ARCA lansează un satelit pe orbită. Cât a costat EcoRocket

S-a aflat cât a costat prima rachetă românească-EcoRocket, care va lansa un satelit pe orbită.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) are parte de o premieră foarte importantă în acest an. ARCA va lansa în luna august primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în țara noastră.

EcoRocket a costat 1,2 milioane de euro
EcoRocket a costat 1,2 milioane de euro

EcoRocket își mertiă numele

Motivul pentru care există ECO în numele rachetei pleacă de la faptul că funcționează cu apă, o particularitate care o face să fie ecologică.

”Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la 10 sateliţi de tip cupsa, de exemplu, are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 kg goală, fără combustibil”, a declarat Dumitru Popescu, fondator ARCA, citat de Mediafax.

Eco Rocket pleacă spre Constanța

Conform datelor furnizate de ARCA pe marginea acestui important subiect, racheta va mai urma câteva teste înainte de lansarea programată pentru a avea loc în august.

Astăzi, 28 iunie, va pleca spre baza navală din Portul Constanța, pentru a fi instalată pe o navă militară. Lansarea efectivă se va produce în largul Mării Negre, dar va putea fi urmărită și de pe țărm.

Cât a costat EcoRocket

Astfel, construcția rachetei românești a implicat o investiție de 1,2 milioane de euro și a fost finanțată integral din fonduri private. Ideal ar fi, prin lansarea EcoRocket, ARCA vrea să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană.

Premiul este acordat pentru stimularea industriei spațiale europene pentru construirea de rachete pentru lansarea de sateliți, cu un impact redus asupra mediului înconjurător și la un cost mic de lansare. Numai lansarea rachetei va implica un cost oficial anunțat de ARCA de 490.000 de euro.

Cheltuielile, din surse private

”Toate cheltuielile care sunt efectuate de Forțele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private. Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni și în prima parte a antrenamentelor vom face absolut toată procedura de lansare, mai puțin lansarea”, a mai spus fondatorul ARCA, Dumitru Popescu.

Din nefericire, oficial, lansarea nu va putea fi văzută online, doar de la fața locului.

Evenimentul ar putea fi transmis la TV

Pe de altă parte, nu ar fi exclus ca o serie de transmisiuni live să fie programate în acea perioadă, atât de către televiziuni, precum și de către entități private.

”Va fi lansată de la o distanţă de aproximativ 36 de kilometri travers Constanţa, adică persoanele care vor fi în zona Portului Tomis, pe plajă, vor putea vedea lansarea, vor vedea o dâră albă ridicându-se din mare. Îi sfătuim pe cei care vor să vadă lansare să vină cu camere de luat vederi cu zoom sau aparate foto cu zoom, să poată să o vadă cât mai bine. Vom anunţa din timp momentul lansării, ca lumea să poată să o vadă”, a declarat Dumitru Popescu, conform News.ro.