Casa Balaban din Târgoviște ascunde o poveste sfâșietoare. Acum este monument național însă, cu ani în urmă, un blestem s-a abătut asupra acesteia

Daniela Alexandru 01.03.2021, 18:20

Casa Balaban din Târgoviște ascunde o poveste sfâșietoare. Orașul Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești timp de mai bine de trei secole, are o multitudine de case vechi, unele restaurate, altele nu, care ascund povești ce sunt impresionante până și astăzi. Este și cazul Casei Balaban, monument istoric de clasă B, ce datează de la 1925. Povestea zguduitoare a fiicei negustorului Balaban, dar și faptul că astăzi găzduiește Muzeul Romanței, unic în România, fac din această casă una de importanță deosebită.

Povestea sfâșietoare din interiorul casei Balaban din Târgoviște

Casa, care se află pe Bulevardul Carol I, sau Bulevardul Castanilor așa cum era el cunoscut, este un imobil impunător. Construită în deceniul al treilea al secolului al XX-lea, adică pe la 1925, casa respectă planurile arhitectului de origine italiană Romano de Simon. Casa este realizată în stil neoclasic, fără etaj, însă este construită la o impresionantă înălțime față de sol.

Construcția atrage atenția prin masivitatea ei, având cornișă masivă pe console striate, cupolă de tablă, medalion mare cu motive florale deasupra intrării, medalioane deasupra ferestrelor, balcoane pe console la fațada principială cu balustrade din fier forjat, brâul inferior este decorat cu motive geometrice, iar la partea superioară este decorat cu motive florale, spun specialiștii din cadrul proiectului Lobby and Advocacy în Cetatea Târgoviștei.

Casa Balaban din Targoviste ascunde o poveste sfasietoare

Fiica negustorului a înnebunit

Gura târgului spune că imobilul ar fi aparținut unui negustor bogat pe nume Balaban, care a avut un singur copil. O fată. După cum era moda vremii, aceasta se căsătorește cu un ofițer al Școlii de Cavalerie din Târgoviște. Toate bune și frumoase, însă la scurt timp după căsătorie, tânăra se îmbolnăvește și soțul său decide să se despartă de ea.

Acest lucru a distrus-o pe tânăra fată, deoarece după despărțirea de alesul inimii ei, a dus o viață cu totul anormală fiindcă nu mai putea să aibă relații cu cei din jur și a dus un trai cu atât mai greu cu cât schimbările ce s-au produs în societatea românească au lăsat-o fără orice mijloc de existență.

După tragica întâmplare, despre fiica negustorului nu se mai știu multe. Nu se cunoaște unde și în ce fel a mai trăit, având în vedere vremurile, însă mărturiile celor care o mai cunoșteau spun că o vedeau de multe ori pe străzile orașului îmbrăcată sumar și mergând cu privirea pierdută printre oamenii pe care lăsa să se înțeleagă că nici nu-i mai observa.

În prezent, casa Balaban s-a transformat în muzeu

Din 2017 în impunătorul imobil s-a deschis Muzeul Romanței. Spațiu expozițional unic, Muzeului Romanţei aflat sub patronajul Federaţiei Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO din Europa şi America de Nord, s-a deschis la Târgoviște ca simbol al celui mai longevin festival de romanțe din România, Crizantema de Aur. Anul trecut, în 2020, a avut loc cea de-a 53-a ediție.

Urmăriți Impact.ro și pe