Casa Albă monitorizează atent Republica Moldova. Ce este echipa Tiger și cu ce se ocupă

Ana Anitoiu 24.03.2022, 14:49
Casa Albă monitorizează atent Republica Moldova. Ce este echipa Tiger și cu ce se ocupă

Casa Albă monitorizează atent Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Statele Unite ale Americii au înființat echipa Tiger, formată de oficiali din zona de securitatea națională, care au primit mai multe misiuni, printre care și una referitoare la această țară.

Ce misiuni a primit echipa Tiger

Misiunea principală a echipei Tiger este de a răspunde imediat în cazul în care Rusia va începe să folosească arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, în premieră, că dacă forțele militare ale lui Vladimir Putin vor folosi arme de distrugere în masă în țara atacată, acestea ar putea genera consecințe grave și pentru cetățenii țărilor din Alianța Atlanticului de Nord.

Secretarul general al NATO a făcut această declarație în contextul îngrijorărilor că norii radioactivi și chimici ar putea trece peste graniță, conform New York Times. În plus, se discută despre daunele colaterale – dacă acestea ar fi considerate un atac asupra Alianței, conform Cartei sale, ce ar putea impune un răspuns militar.

Atât secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, cât și președintele american Joe Biden, au avertizat că există dovezi tot mai puternice că Rusia se pregătește să folosească arme chimice în Ucraina.

Casa Alba monitorizeaza atent Republica Moldova
Republica Moldova, in atentia Casei Albe, in contextul razboiului din Ucraina

„Europa nu s-a confruntat cu astfel de întrebări de la Războiul Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic îndreptat în Germania. Puțini dintre liderii care urmează să se întâlnească joi la Bruxelles au trebuit vreodată să se ocupe de aceste scenarii –

și mulți nu au trebuit să se gândească niciodată la descurajarea nucleară sau la efectele detonării armelor nucleare de pe câmpul de luptă, concepute pentru a fi mai puțin puternice decât cele care au distrus Hiroshima. Teama este că Rusia are mai multe șanse să folosească acele arme, tocmai pentru că ele erodează distincția dintre armele convenționale și cele nucleare”, a scris New York Times.

Ce va face echipa Tiger pentru Republica Moldova

Totodată, echipa Tiger înființată de Statele Unite ale Americii a primit misiunea de a monitoriza și analiza informații referitoare la eventuale intenții ale Rusiei de a ataca țări vecine, inclusiv Republica Moldova și Georgia.

Mai mult, echipa Tiger este însărcinată și cu răspunsurile pe care SUA le vor da Rusiei dacă forțele militare ale lui Vladimir Putin vor ataca convoaiele din teritoriile NATO care aduc arme și ajutor în Ucraina.

Echipa Tiger are ședințe de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate. O altă misiune a ei este să stabilească cum pot fi pregătite țările europene pentru valul de refugiați la o scară nemaivăzută în zeci de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...