Care sunt regulile jocului de Rummy. Cel clasic, pe tablă, și cel „etalat“

Emanuela Pană, Alexandra Chiric 18.04.2021, 16:36
Care sunt regulile jocului de Rummy. Cel clasic, pe tablă, și cel „etalat“

Ești în căutarea unui joc nou, care să te destindă și să îți antreneze, totodată, atenția și calitatea de strateg? Îți propunem Rummy. Acest joc este practicat în multe dintre colțurile lumii, de milioane de oameni cu vârste cuprinse între 10 și 60 de ani. Am pregătit pentru tine toate ponturile de care ai nevoie pentru a câștiga.

Care sunt regulile jocului de Rummy

Unul dintre cele mai plăcute moduri de petrecere a tipului liber este alături de prieteni sau de familie, iar, în ultimul timp, jocurile de societate au câștigat tot mai mult teren și pe bună dreptate. Sunt ideale pentru a te relaxa, destresa și distra în compania celor dragi.

Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri, pe care vi-l propunem astăzi în cazul în care nu l-ați încercat deja, este Rummy. Jocul este destul de ușor de jucat, regulile sunt simple, iar distracția este garantată. Află, în continuare, tot ce trebuie să știi despre Rummy.

Reguli Rummy (Remi) etalat

1. Setul de joc

Setul de joc conține în total 106 piese, dintre care:

  • 104 sunt numerotate de la 1 la 13, fiind în patru culori diferite (fiecare culoare are două serii de la 1 la 13);
  • 2 piese cu un chip pe ele, care se numesc „Joly“.

Jucătorii pot fi în număr de 2, 3 sau 4, iar jocul se parcurge în sens trigonometric.

2. Cum se joacă

Primul jucător (și singurul care are 15 piese pe tabla de joc) dă startul punând pe masă una dintre piesele nedorite de pe tablă – ea nu poate fi folosită de niciun jucător pe timpul întregului joc.

Următorul jucător (în sens trigonometric) trage o piesă din grămada înaltă și va lăsa, la rândul său, jos, o piesă de pe tablă.

Piesele lăsate jos la finalul fiecărui tur sunt așezate în șir (în ordinea jucătorilor), iar prima, care nu poate fi folosită, este așezată în sens invers față de restul, marcând începutul șirului.

La începutul fiecărei turi jucătorii iau câte o piesă din grămada de jos, iar la finalul acesteia fiecare jucător lasă câte o piesă jos, astfel încât să rămână cu cel mult 14 piese pe tablă la terminarea turei.

Obiectivul jocului este acela de a „etala“ piesele de pe tablă, așezându-le în formații pe masa de joc.

Iată care sunt cele două tipuri de combinații de piese folosite la etalare:

  • terța – cel puțin 3 piese cu aceeași valoare (11-11-11), dar de culori diferite (galben, albastru, negru sau roșu).
  • suita – cel puțin 3 piese consecutive ca valoare (4-5-6), de aceeași culoare.

Observații:

  • 1 poate fi folosit în formație alături de 2 și 3 (1-2-3) sau în formație cu 12 și 13 (12-13-1), însă nu poate fi folosit niciodată în mijlocul unei suite (13-1-2).
  • Cei doi Joly pot substitui orice piesă din joc, scopul fiind acela de a forma o suită sau o terță.

3. Valorile pieselor pentru etalare sunt:

2-9 5 puncte fiecare
10-13 10 puncte fiecare
1 în formație de 1-2-3 5 puncte
1 în formație de 12-13-1 10 puncte
1 în terță 25 puncte fiecare
Joly ia valoarea cărții pe care o înlocuiește

*Atuul (piesa care se întoarce cu fața în sus după grupare) are valoarea de 50 de puncte.

De menționat că prima etalare are câteva restricții:

  1. Valoarea pieselor de etalare trebuie să fie de cel puțin 45 de puncte;
  2. La etalare trebuie să existe cel puțin o suită, însă, în cazul în care aceasta nu există, etalarea se poate face cu o terță de 1 fără a se etala și celelalte terțe de pe tabla de joc (dacă acestea există), ele rămânând pentru etalare în tura următoare;
  3. Etalarea este posibilă numai după ce s-a încheiat prima tură de joc;
  4. Pentru etalare nu este necesar să se pună pe masă toate formațiile existente pe tabla de joc, ci ca etalarea să aibă minimul de 45 de puncte;
  5. Piesele se pot păstra pe tablă cu scopul de a rupe șirul de piese existent pe masa de joc sau pentru o etalare ulterioară, dar cu riscul ca, dacă cineva închide, acele puncte să se scadă în loc să se adune.

Scopul jocului este acela de a forma terțe și suite cu toate piesele de pe tabla de joc, iar cine își etalează primul toate piesele de pe tablă (exceptând-o pe cea cu care închide jocul) câștigă.

Atenție! Fiecare jucător trebuie să fie atent ca, atunci când își aranjează piesele pe tablă, acestea să nu fie văzute de către ceilalți jucători.

Citește și: Iași: Un băiețel român de doar 6 ani, cel mai bun șahist din lume. Este mândria orașului

Cum se joacă Rummy simplu, pe tablă

În continuare vă vom prezenta câteva reguli și despre jocul de Rummy, clasic, pe tablă – atunci când fiecare jucător face suite și formații pe tabla sa. Jocul ia sfârșit atunci când jucătorii au construit suite și terțe cu toate piesele, în afară de una singură, cu care se închide jocul.

Regulile jocului de Rummy. Cel clasic, pe tablă, și cel etalat
Regulile jocului de Rummy. Cel clasic, pe tablă, și cel etalat

Jocul nu se poate închide doar cu terțe, fiecare jucător trebuie să aibă pe tablă cel puțin o suită. Dacă un jucător închide cu Joly, atunci i se dublează punctele.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...