Care sunt cele mai cunoscute conace din România și cine locuiește sau a locuit acolo

Emanuela Pană 16.10.2021, 19:47
Care sunt cele mai cunoscute conace din România și cine locuiește sau a locuit acolo

România este cunoscută pentru fortificațiile și castelele sale, pe teritoriul țării noastre existând nu mai puțin de 1.300 de conace, castele și palate. Din păcate, însă, multe dintre acestea au fost lăsate în paragine. Totuși, există și câteva conace cunoscute salvate de la uitare, care au adus o contribuție semnificativă la faima noastră turistică în străinătate. Martore la evenimente importante din istorie, cele mai multe dintre ele stau în picioare de secole. Mai multe detalii, în continuare.

Cele mai cunoscute conace din România

Castelele, conacele și palatele dezvăluie turiștilor frânturi din istorie, dar și povești de mult apuse. Multe dintre ele au fost restaurate, fiind disponibile astăzi pentru cazare. Pe lângă frumusețea deosebită a reliefului și a construcțiilor cu pricina, cele șase conace despre care veți afla mai multe în continuare au fiecare acel ceva care le fac deosebite, fie că vorbim despre locuitorii lor, despre zona în care se găsesc sau despre evenimentele istorice pe care le-au cunoscut.

1. Conacul Polizu

Aflat în inima Moldovei, în județul Iași, mai exact, Conacul Polizu este un loc elegant și plin de bun gust, unde florile de toate soiurile și de toate culorile sunt la ele acasă. Decorul desprins ca din povești te va face să te simți ca o adevărată regină care trece în grabă către grădina luxuriantă, mai ales știind că pe aceleași lespezi pe care calci tu a călcat cândva chiar Regina Maria.

Conacul Polizu este, posibil, cel mai frumos conac al Moldovei, clădirea reușind să îmbine aerul aristocrat cu tradiția și bunul gust. Conacul Polizu a fost ridicat între anii 1880-1887, în apropiere de orașul Hârlău, în satul Maxut, pentru o precizie ireproșabilă, de omul politic Constantin Ghika-Deleni. Clădirea este un loc încărcat de istorie, unde boierimea vremii obișnuia să se întâlnească. Pe lângă Regina Maria, aici au poposit și principii Ileana și Nicolae.

2. Conacul Nagy

Conacul Nagy vă va introduce în ambianța de început a secolului XIX-lea, oferindu-vă 3 camere cu pat matrimonial, 3 camere twin superioare și o cameră twin, dotate cu grup sanitar propriu, TV, minibar, aer condiționat, acces internet. Construit în anul 1802, Conacul Nagy se află într-o locație liniștită din Coșeni, un sat situat în vecinătatea orașului Sfântu Gheorghe.

Conacul a fost complet renovat și amenajat pentru a găzdui turiști, stăpâna locului fiind cândva, pe timpul revoluției din 1848-1849, Szotyori Nagy Tamásné, născută Vajna Terézi. Despre aceasta s-a consemnat că, nefiind speriată de inamici, s-a dus pe front să-și caute fiul erou, pentru ca mai apoi să ofere adăpost eroilor persecutați. Mai mult, după ce revoluția a luat sfârșit, Nagy Tamásné a trimis pachete în închisoare prizonierilor.

3. Conacul Malul Alb 

Conacul Malul Alb, realizat în stilul neoromânesc, a fost finalizat nu cu mult timp în urmă, în anul 2007. Conacul include un apartament privat și alte trei care pot fi închiriate, designul și decorațiunile interioare ale încăperilor fiind realizate în stil rustic. Capacitatea maximă de cazare este mică, de șase adulți plus copii. Cel mai mare apartament, cel de la parter, are o dimensiune totală de 120 mp și este format din: dormitor, living, sufragerie, bucătărie și o baie cu saună finlandeză.

Cea mai frumoasă panoramă de la Conacul Malul Alb poate fi, însă, admirată din apartamentul de la etaj, care are o suprafață de 100 mp și este în format duplex. De aici se poate vedea malul stâng al Oltului.

Citește și: S-a anunțat data oficială pentru Târgul European al Castelelor, organizat la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Ce vor putea vedea vizitatorii

Cine locuiește sau a locuit acolo

Continuăm lista celor mai cunoscute și mai spectaculoase conace din România cu Conacul Mikes, Conacul Archia Deva și Conacul Boieresc.

4. Conacul Mikes din Zabala

Ridicat undeva prin secolul XV, Conacul Mikes a trecut și el prin jefuirea anilor din urmă, fiind școală și sanatoriu, după care a fost redat urmașilor contelui Mikes: Gregor și Alexander Roy Chowdhury, care au readus moșia la viață. Domeniul se întinde pe mai bine de 500 de hectare, cuprinzând un castel și patru clădiri anexe, trei dintre ele funcționând ca și hoteluri.

Odată ce i-ai trecut pragul, acest loc magic te va trimite spre un alt timp, camerele cu iz aristocratic fiind primitoare și atent decorate. Atmosfera de poveste a locului este întregită de șemineu, lămpi cu lumină caldă, muzica în surdină și mirosul de pâine proaspătă.

5. Conacul Archia Deva

Cine vrea să se bucure de un weekend cu iz boieresc trebuie să ajungă la Deva, unde se află unul dintre cele mai cunoscute conace din România – Conacul Archia Deva. Aici veți putea petrece câteva zile pe ritmul încet al ardelenilor, descoperind viața aceea calmă. Situat la 5 kilometri de oraș, Conacul Archia reînvie un parfum din epoca demult apusă a marilor boieri.

Domeniul se întinde pe circa 10 hectare, zona este liniștită, iar cele 15 camere decorate tematic sunt dornice de turiști. Catalogat drept hotel de 4 stele, Conacul Archia Deva abundă de istorie și poveste. Odată ajunși aici, vă puteți caza fie în Camera de Vânătoare destinată aventurierilor, fie în camera Floarea Soarelui sau în Camera Macilor, care este de departe cea mai frumoasă din conac. Impresionați de dealurile pline de maci din zonă, proprietarii s-au gândit că așa cum macii dăinuie împrejur, așa va dăinui și conacul.

6. Conacul Boieresc 

Conacul Boieresc reprezintă destinația ideală pentru cei ce vor să călătorească înapoi în copilărie. Mirosul de brad și zăpezi cât gardul, așa ca-n anii din urmă, la care se adaugă un peisaj de poveste fac din acest conac locul ideal pentru călătorii sătui de prea mult urban. Odată ajuns aici, te poți retrage la o margine de pădure, în Șimon, un sat de munte izolat din Bran.

Conacul Boieresc este situat departe de ochii curioși ai lumii, pe o coamă de deal, având un aer rustic și împrejurimi pe cinste. Aici nu numai că poți să-ți dai un răgaz, dar te poți bucura și de bucate alese, mâncarea fiind de-a dreptul apetisantă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...