Care este semnificația ielelor de Rusalii. Ce spune tradiția populară

Badea Violeta 10.06.2022, 15:03
Care este semnificația ielelor de Rusalii. Ce spune tradiția populară

Care este semnificația ielelor de Rusalii, potrivit tradiției și de ce sunt prezente numai pe timpul verii. Rusalii pică, anul acesta, în zilele de 12 și 13 iunie. Această sărbătoare extrem de importantă datează încă din cele mai vechi timpuri, dar a căpătat diferite semnificații de-a lungul anilor, unele păgâne, altele creștine. Iată ce reprezintă, de fapt, ielele!

Care este semnificația ielelor de Rusalii, conform tradiției

La 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțarea Sa, românii sărbătoresc Rusaliile. Mulți creștini știu deja cum trebuie să celebreze această sărbătoare extrem de importantă pentru că Biserica, atât ortodoxă, cât și catolică, sărbătoare fiind veche de sute de ani. La origine însă, aceasta a fost o sărbătoare păgână, preluată de la romani.

Astfel, puțini oameni știu Care este semnificația ielelor de Rusalii. În ziua de 12 iunie, preoții vor ține slujbe și credincioșii vor merge la biserică cu frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh.

Acestea sunt sfințite și dăruite credincișilor, care le vor așeza în dreptul caselor sau al bisericilor. Potrivit tradiției, cei care nu vor respecta sărbătoarea de Rusalii vor avea multe de îndurat din cauza spiritelor rele, cunoscute și sub denumirea de iese.

Care este semnificația ielelor de Rusalii
Care este semnificația ielelor de Rusalii

Care este semnificația ielelor de Rusalii. De ce sunt acestea prezente doar pe timpul verii

În urmă cu sute de ani, oamenii credeau cu tărie că Rusaliile reprezintă, de fapt, spiritele morţilor care și-au părăsit mormintele pentru a petrece sărbătoarea de Paște cu cei vii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ei bine, te-ai întrebat vreodată care este semnificația ielelor de Rusalii? Probabil că ți-ai dat deja seama care este răspunsul. În mediul rural, mai exact în regiunea Bărăganului, cred că spiritele morţilor sau ielele, așa cum mai sunt cunoscute, au capacitatea de a lua mințile oricărei persoane.

Este bine de știut că acestea își fac apariția doar pe timpul verii. Ele îi pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele sau care dorm noaptea în aer liber. De Rusalii, ca să fie ocoliți de iele, oamenii de la sate obișnuiau să împodobească casele și porțile cu amuri de tei, plop sau stejar. De asemenea, pentru a le alunga, ei rosteau anumite descântece.

Alte tradiții și superstiții din popor

Acum că am aflat care este semnificația ielelor de Rusalii, noi vă vom prezenta și alte tradiții și superstiții din popor. Iată ce mai obișnuiau să facă oamenii de la sate:

  • Rusaliile sunt sărbătorite diferit, în funcție de fiecare zonă a țării. De exemplu, în zona Moldovei și a Transilvaniei, Rusaliile sunt celebrate timp de trei zile, în Muntenia și Oltenia, această sărbătoare se celebrează timp de șapte zile. În schimb, în Banat, Rusaliile se întind pe o perioadă de opt zile;
  • De Rusalii nu este bine să lucrezi la câmp, fiindcă ielele te pot prinde și pedepsi;
  • De Rusalii, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul;
  • În unele regiuni ale țării, de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare: leuștean, usturoi sau pelin. Toate acestea aduc belșug.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...