Care este pensia medie în Armată. MApN a făcut publică situația

Diana Radu 19.06.2020, 13:39
Care este pensia medie în Armată. MApN a făcut publică situația

Ministerului Apărării Naționale (MApN) a făcut publice datele privind pensiile speciale ale foștilor angajaților din armată, în contextul noilor impozitări. Aproximativ 65.000 de pensionari militari din 4.000 se află în situația în care pensia le-ar putea fi impozitată cu 85%.

Cu cât se vor impozita pensiile speciale din Armată

Un militar câștigă în medie o pensie de 4.000 de lei brut, în acest caz impozitul fiind de 10%, potrivit datelor Ministerului Apărării Naționale. Pensionari militari care au astfel de venituri vor fi afectați de impozitul de 10%, întrucât orice pensie între 2.000-7.000 de lei va fi supusă taxării, arată legea care a trecut de Parlament.

Dintre pensionarii militari, doar 6% au pensii cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 4.000 de pensionari militari ar urma să fie în situaţia în care să fie impozitaţi cu 85% pentru sumele ce trec de 7.000 de lei, aşa cum au votat parlamentarii.

pensii speciale, armata, impozitare
Cu cât se vor impozita pensiile speciale din Armată

Menționăm că foștii magistrați militari și foștii aviatori, adică aproximativ 1.700 de pensionari militari (2,6%) au pensii lunare în valoare de 10.000 de lei. Potrivit proiectului de lege care prevede taxarea suplimentară a pensiilor şi indemnizaţiilor speciale avizat pozitiv miercuri de deputați , pensiile care trec de 7.000 de lei ar urma să fie taxate cu 85% pentru sumele care trec de acest plafon.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă se opune impozitării pensiilor speciale. Ministrul susține că militarii sunt printre bugetarii cu cele mai mici salarii, chiar dacă se expun riscurilor, stau departe de familie şi pleacă în misiuni de război.

„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, a declarat ministrul Apărării.

De asemenea, Nicola Ciucă mai precizează că  „militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara”.