Care este diferența între motorina standard și extra. Detalii pe care foarte puțini șoferi le știu

Emanuela Pană 14.09.2022, 10:23
Care este diferența între motorina standard și extra. Detalii pe care foarte puțini șoferi le știu

Care este diferența între motorina standard și extra, merită să plătești mai mult? Majoritatea benzinăriilor din țară oferă cel puțin două sortimente ale combustibililor obișnuiți (benzină și motorină), respectiv un sortiment standard și unul premium, cu un preț ceva mai mare. Deși carburantul premium promite beneficii consistente, mulți șoferi se întreabă dacă merită sau nu să plătească în plus. Dacă și tu te numeri printre ei, află răspunsul în rândurile de mai jos.

Care este diferența între motorina standard și extra. Merită sau nu să plătești în plus?

Carburantul pe care îl folosim pentru a ne alimenta mașina joacă un rol important în prelungirea duratei de viață a autoturismului, dar și în ceea ce privește performanțele acestuia pe șosea. În plus, carburantul are „un cuvânt de spus“ și cu privire la relația proprietarului cu service-urile auto.

Mecanicii au văzut numeroase mașini cu probleme cauzate de folosirea unor carburanți de slabă calitate, chiar și la un rulaj mai mic de 100.000 de kilometri. Tipul de carburant cu care îți alimentezi autoturismul contează cu atât mai mult dacă îți dorești ca acesta să aibă o performanță sporită în trafic și un consum rezonabil.

Ce trebuie să știi despre carburantul obișnuit și cel premium?

După cum menționam și mai sus, cele mai multe benzinării pun la dispoziția clienților două sortimente ale combustibililor obișnuiți – benzină și motorină. Vorbim despre un sortiment standard și unul extra, având un preț ceva mai mare. Carburanții premium se găsesc sub denumiri comerciale diferite, ca de exemplu Super, Premium, Evo, MaxxMotion, Extra etc.

Carburanții premium sunt însoțiți adesea de mesaje promoționale la pompă, care laudă caracteristicile extraordinare ale acestora. Având însă un preț mai mare, mulți șoferi se gândesc de două ori înainte de a pune mâna pe pistolul pompei și a alimenta cu benzină sau motorină Super.

Merită să plătești mai mult pe carburantul premium?

Întrebarea multora este dacă acești combustibili chiar merită prețul suplimentar cerut de producător. Răspunsul scurt la această întrebare ar fi că, dacă deții o mașină obișnuită, cum au 90% dintre șoferii care circulă pe drumurile publice din România, nu vei simți beneficii semnificative în cazul utilizării unui combustibil extra.

Cei ce conduc însă o mașină de performanță, al cărei motor are un raport de compresie mare, ar face bine să alimenteze cu carburant premium dacă producătorul recomandă acest lucru. Șoferii care aleg să facă economie fix la acest capitol trebuie să știe că îi așteaptă reparații costisitoare.

Care este diferența între benzina standard și extra?

Cea mai notabilă diferență între benzina premium și cea standard este faptul că prima are, în majoritatea cazurilor, o cifră octanică mai mare. Dacă benzina standard are o cifră octanică de 95, benzina extra are 99 și chiar peste 100. În cazul motorinei, diferența, la nivel chimic, între carburantul obișnuit și cel de calitate superioară este dată de cifra cetanică.

Care este diferenta intre motorina standard si extra
Care este diferenta intre benzina standard si extra

Pentru cei ce nu știu, cifra octanică este definitorie pentru rezistanța benzinei la autoaprindere într-un motor cu raport de compresie mare. O valoare mai ridicată a acesteia se traduce printr-o putere mai ridicată, o ardere mai bună și o forță de tracțiune mai mare. Cu alte cuvinte, un randament mai bun al motorului.

Merită menționat că anumite motoare performante, montate adesea pe autoturismele sport, pot funcționa defectuos chiar și alimentate cu benzină cu cifra octanică de 95. În astfel de cazuri, producătorul specifică, de obicei, utilizarea benzinei premium – Super ori cu cifra octanică 99, poate chiar mai mare. Recomandările de acest gen apar în manualul mașinii, dar și pe capacul rezervorului de benzină.

Care este diferența între motorina standard și extra?

Începem prin a spune că motorina premium nu are caracteristici de ardere diferite față de cea normală și, prin urmare, nu există motoare care să impună folosirea unui astfel de combustibil. Singurul beneficiu al motorinei premium constă în aditivarea superioară cu compuși care curăță sistemul de alimentare cu combustibil și camerele de ardere din cilindri, notează promotor.ro.

Astfel, nu vei simți diferențe în ceea ce privește funcționarea autoturismului indiferent de tipul de motorină comercializat folosit. Cu toate acestea, utilizarea periodică a unei motorine superioare, aditivate, va contribui la  o curățare a motorului și a circuitului de combustibil cu beneficii pe termen lung.

În chip de concluzie, nu există un motiv întemeiat pentru a plăti în plus pe ceva ce, în esență, face același lucru ca produsul mai ieftin. De calitățile benzinei superioare, de pildă, va beneficia cu adevărat numai un motor performant, reglat pentru a utiliza benzină Super.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...