Care este diferența între contul IBAN și numărul de cont. Mulți români greșesc

Cazacu Alexandru 27.09.2022, 14:30
Care este diferența între contul IBAN și numărul de cont. Mulți români greșesc

În zilele noastre, foarte mulți oameni dețin un cont în bancă. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei ce știu care este diferența între contul IBAN și numărul de cont. În acest ghid veți afla care sunt principalele asemănări și diferențe dintre un IBAN și un număr de cont. Ambele tipuri de coduri bancare sunt utilizate în timpul transferurilor de bani.

Care este diferența între contul IBAN și numărul de cont, de fapt

Nu știi care este diferența între contul IBAN și numărul de cont? Nu-ți fă griji, deoarece informațiile din rândurile de mai jos îți vor oferi toate explicațiile de care ai nevoie din acest punct de vedere. Înainte de toate, hai să aflăm ce este un IBAN.

IBAN (International Bank Account Number) este un cod folosit în întreaga lume pentru a identifica conturile bancare individuale. Fiecare cont curent are un număr unic de identificare. Acesta este denumit IBAN și este format din 24 de caractere.

Primele două caractere reprezintă indicativul țării. În cazul țării noastre, acestea sunt „RO”. Următoarele două sunt de obicei două cifre generate după un algoritm special. În schimb, următoarele patru caractere (caracterele 5-8) reprezintă indicativul băncii, iar ultimele 16 sunt cifre și litere generate după un algoritm special.

Care este diferența între contul IBAN și numărul de cont? După cum sugerează și numele, codul IBAN este utilizat pentru trimiterea și primirea transferurilor interbancare. Acesta permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică și alte detalii cu privire la contul în care trebuie să ajungă banii depuși.

Ce este numărul de cont

Un număr de cont este un set unic de numere utilizate pentru a identifica un anumit cont bancar. Dacă aveți mai multe conturi bancare, fiecare dintre ele va avea propriul număr de cont. Un număr de cont oferă informații necesare pentru a primi transferuri interne de bani.

Cu toate acestea, nu trebuie să confundăm IBAN-ul cu numărul de cont, atribuit intern de banca respectivă. Acesta este recunoscut doar de sistemul informatic al acelei bănci și nu poate fi utilizat de către client pentru a încasa bani sau face plăți, conform conso.ro.

Atunci când efectuează un transfer de credit sau autorizează o debitare directă, clienții vor trebui să furnizeze numărul de cont al beneficiarului pentru a activa transferul. Atunci când trimit bani printr-un furnizor de transfer online direct către banca destinatarului, clienților li se va cere să furnizeze numărul de cont al destinatarului.

Ce diferență este între contul IBAN și numărul de cont
Ce diferență este între contul IBAN și numărul de cont

Diferența între contul IBAN și numărul de cont – Cum afli codul IBAN

De obicei, puteți găsi numărul IBAN în extrasul de cont. Dacă totuși nu puteți găsi IBAN-ul , ar trebui să îl puteți genera online prin serviciul de internet banking al băncii dumneavoastră. Cu toate acestea, este foarte important să vă asigurați că aveți codul IBAN corect, deoarece dacă îl utilizați pe cel greșit, plata ar putea fi trimisă înapoi sau chiar să ajungă în contul greșit.

Dacă aveți îndoieli din acest punct de vedere, cel mai bine ar fi să aflați IBAN-ul contactând banca. Astfel vă puteți asigura că utilizați informațiile corecte. Extrasul de cont poate fi obținut foarte ușor de la ghișeul băncii respective.

Cum transferi bani prin servicii online de Internet Banking

În ziua de azi, multe bănci pun la dispoziția clienților lor servicii online prin care aceștia pot transfera bani dintr-un cont în altul. Cea mai simplă variantă este transferul de bani online prin intermediul aplicațiilor de Internet Banking sau Mobile Banking.

Pentru a putea face acest lucru, nu trebuie decât să ai instalată pe un dispozitiv smart aplicația băncii la care ai un cont deschis, să știi numele, prenumele și codul IBAN al persoanei căreia vrei să îi transferi banii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...