Când vor primi românii cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid 19. Medic la Spitalul Victor Babeş: “Lucrurile evoluează rapid”

Alexandru Catalan 14.04.2021, 20:54
Când vor primi românii cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid 19. Medic la Spitalul Victor Babeş: “Lucrurile evoluează rapid”

Românii, şi nu numai ei, ar putea ajunge și la cea de-a treia doză de vaccin, care ar putea avea un rol de “sigiliu”, după efectuarea primelor două doze, dar şi de îmbunătăţire a protecţiei oferite. Şi asta fiindcă cea de a treia doză se va face cu o variantă îmbunătăţită a vaccinului, capabilă să lupte şi mai eficient împotriva noilor tulpini dezvoltate în ultimele luni de mult blamatul coronavirus. Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase la Spitalul “Victor Babeş”, din Capitală, ne-a oferit un interviu în exclusivitate, pentru impact.ro, pe această temă de interes.

Totul despre cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid 19. Ce spune Emanoil Ceauşu, medic la Spitalul “Victor Babeş”: ”Scenariul se va aplica de la sfârșitul anului”

Contactat de reporterii impact.ro, Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase de la Spitalul “Victor Babeş”, din Capitală, ne-a spus:

Astăzi, nimic nu se ştie cu precizie, cu excepţia faptului că vaccinarea e cea mai bună soluţie de a lupta împotriva acestei pandemii. Dar lucrurile evoluează cu o asemenea rapiditate, încât e foarte posibil ca ipoteza aplicării unei a treia doze de vaccin, despre care se vorbeşte pe scară din ce în ce mai mare, să devină realitate, poate chiar la toamnă. Repet, nimic nu este oficial, dar este foarte posibil ca la finele anului sau la începutul celui următor să se aplice şi scenariul unei a treia doze de vaccin.

El spune că, în acest moment, un mare avantaj al omenirii este tehnologia folosită în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager.

Tehnic vorbind, această tehnologie poate fi uşor modificată şi într-un timp foarte scurt, ceea ce ne va permite, dacă va fi cazul, să aplicăm la scară largă şi cea de a treia doză. Una care va fi desigur îmbunătăţită, fiindcă se lucrează deja la asta, mai ales în raport cu noile variante dezvoltate de virus, care s-au înregistrat în diverse colţuri ale lumii, precum Brazilia, Africa de Sud sau Marea Britanie, ne-a mai precizat Emanoil Ceauşu.

Medicul Emanoil Ceauşu este o voce autorizată în domeniul bolilor infecţioase
Medicul Emanoil Ceauşu este o voce autorizată în domeniul bolilor infecţioase

”Fiecare organism dezvoltă un număr de anticorpi diferit, iar puterea lor de apărare diferă de la o persoană la alta”

În opinia sa, cei care au trecut prin boală au şansa unui sistem de apărare a organismului mai mare, decât cel a persoanelor care s-au vaccinat.

S-a constatat că cei care au trecut prin boală au dezvoltat, în cele mai multe dintre cazurile studiate, un cocktail de anticorpi, prin comparaţie cu cei care au avut şansa de a nu se îmbolnăvi şi care doar s-au vaccinat. Or, asta desigur îţi oferă un avantaj. Însă nu putem vorbi despre o regulă generală. Fiindcă, lucrurile stau uşor diferit în cazul celor care au dezvoltat forme uşoare ale bolii. Pe scurt, ceea ce ştim sigur la ora actuală că fiecare organism dezvoltă un număr de anticorpi diferit şi că puterea lor de apărare diferă de la o persoană la alta, apreciază medicul Ceauşu.

El mai spune că puterea de apărare a anticorpilor produşi fie de trecerea prin boală, fie prin vaccinare, are o durată de viaţă limitată:

Nici în acest caz nu ştim sigur cât timp suntem protejaţi. Unii vorbesc de o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni, alţii de nouă luni. Iar cei mai optimişti dintre specialişti extind această perioadă de protecţie până la 12 luni de la vindecare sau de la rapel. Iată de ce e foarte posibilă aplicarea scenariului legată de cea de a treia doză de vaccinare!.

Emanoil Ceauşu mai crede că în scurt timp vom afla la ce soluţie se va aplica, poate chiar în cursul acestei veri. Pe de altă parte, Uniunea Europeană pare a favoriza distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19, de tip ARN mesager, Pfizer/BionTech şi Moderna, care au deja într-o fază avansată formule îmbunătăţite ale propriilor vaccinuri, ceea ce conturează din ce în ce mai clar varianta aplicării unei a treia doze.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI