Când vor fi vizibile Leonidele în România. Fenomenul astronomic pe care nu trebuie să îl ratezi

Anca Manolica 14.11.2022, 14:54
Când vor fi vizibile Leonidele în România. Fenomenul astronomic pe care nu trebuie să îl ratezi

Leonidele 2022: ce este acest fenomen, unde și când îl poți vedea în România. Noiembrie este o lună perfectă pentru a privi cerul și ploile strălucitoare de meteoriți. Iar fenomenul astronomic Leonide este un prilej perfect. Află totul despre cea mai așteptată ploaie de meteori de la sfârșitul anului. Data în care se va vedea cel mai bine.

Când vor fi vizibile Leonidele în România

Leonidele sunt meteori strălucitori și colorați care se deplasează cu 71 de kilometri pe secundă și sunt considerați printre cei mai rapizi meteoriți. Acestea sunt cunoscute pentru bilele lor de foc și pentru meteoriții care ating Pământul. Bilele de foc sunt explozii mai mari de lumină și culoare care pot persista mai mult timp decât o dâră de meteoriți, datorită faptului că mingile de foc provin din particule mai mari de material.

Meteoriții provin din particule de resturi de comete și fragmente de asteroizi sparți. Pe măsură ce cometele orbitează în jurul Soarelui, praful pe care îl emit se împrăștie treptat într-o dâră de praf de pe orbitele lor.

În fiecare an, Pământul trece prin aceste resturi, permițând fragmentelor să se ciocnească cu atmosfera noastră, unde se dezintegrează și creează dungi de foc și culoare pe cer.

Când vor fi vizibile Leonidele în România

Leonidele și Perseidele sunt două dintre cele mai populare ploi de meteori din timpul anului. Dacă Perseidele se pot vedea în luna august, Leonidele sunt vizibile în penultima lună din an. Acesta va fi un an bun pentru observarea stelelor Leonide, întrucât Institutul Național de Astrofizică, Optică și Electronică (INAOE) explică faptul că vor putea fi observați până la 15 meteori pe oră.

Aceste stele își încep activitatea de pe 6 noiembrie și se termină pe 30 noiembrie. Cu toate acestea, cel mai bun moment pentru a le vedea va fi între nopțile de 17 și 18 noiembrie, când vor atinge numărul maxim de meteori.

Când vor fi vizibile Leonidele în România
Când vor fi vizibile Leonidele în România

Citește și: Planeta Marte, lovită de un meteorit: momentul care a uimit cercetătorii NASA

Ce alte fenomene astronomice vor mai avea loc până la finele anului

Când vor putea fi urmărite următoarele stele căzătoare:

  • Leonidele: 17-18 noiembrie
  • Geminidele: 13-14 decembrie
  • Ursidele: 21-22 decembrie

Pentru a vedea acest fenomen astronomic, găsește o zonă departe de oraș sau de luminile stradale. Orientează-te cu picioarele spre est, întinde-te pe spate și privește în sus, observând cât mai mult cerul. În mai puțin de 30 de minute în întuneric, ochii se vor adapta și vei începe să vezi meteoriți. Ai răbdare, pentru că spectacolul durează până în zori.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...