Când va ieși Liviu Dragnea din pușcărie. Dacă e cuminte și muncește va fi eliberat mai repede

Daria Petrescu 28.10.2019, 10:33
Când va ieși Liviu Dragnea din pușcărie. Dacă e cuminte și muncește va fi eliberat mai repede

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv cu executare în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, pe 27 mai 2019. El are de executat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni, însă, ar putea fi eliberat mai devreme din penitenciar, în cazul în care va îndeplini anumite condiții.

Liviu Dragnea, condamnat pe 27 mai 2019, definitiv la 3 ani şi 6 luni de inchisoare, ar putea fi eliberat condiţionat după executarea a doar două treimi din pedeapsă, potrivit Codului Penal. Astfel, solicitarea pentru eliberare poate fi făcută după 2 ani şi 4 luni de la începutul executării pedepsei. Mai mult, șeful PSD ar putea câștiga și mai multe zile tăiate din pedeapsă dacă scrie o carte sau muncește.

Când va ieși Liviu Dragnea din pușcărie

Astfel, munca în penitenciar, participarea la programe și activitati educaționale, dar și condițiile precare de detenție i-ar putea aduce lui Liviu Dragnea zile de câștig, care ar reduce acest termen. De asemenea, deținutul poate beneficia de 20 de zile câștigate daca scrie o carte.

Codul Penal precizează că eliberarea conditionata a lui Liviu Dragnea se poate acorda dacă „cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani”. În cazul lui Liviu Dragnea, cererea de eliberare condiționată ar putea fi făcută după 2 ani și 4 luni, potrivit Capital.ro.

Cine este Liviu Dragnea

De profesie inginer, Liviu Dragnea a intrat în politică după Revoluție: inițial a fost membru al Partidului Democrat (1994–2001), iar apoi s-a înscris în Partidul Social Democrat. Printre funcțiile publice pe care le-a deținut sunt cele de președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Boc I (2009) și viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în guvernele conduse de Victor Ponta (2012–2015).

În aprilie 2016 a fost condamnat definitiv cu suspendare în dosarul „Referendumul”. În consecință, nu a putut accede în funcția de prim-ministru, deși, sub conducerea sa, PSD a obținut în decembrie 2016 majoritatea relativă în alegeri și, împreună cu ALDE, a format ulterior trei guverne. Pe 27 mai 2019 a fost condamnat definitiv cu executare în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a fost încarcerat luni după-amiază, după ora 17, când a fost dus cu mașina Poliției la penitenciarul Rahova. El a fost luat chiar de la reședința sa, unde stătea împreună cu partenera sa de viață. Irina Tănase, în vârstă de 26 de ani.

Liviu Dragnea și Irina Tănase nu au avut nicio reacție în ziua condamnării, dar se pare că, totuși, partenera de viață a fostului lider PSD a transmis un scurt mesaj presei, potrivit unor zvonuri din media.
Irina Tănase a refuzat să facă vreo declarație după condamnarea lui Liviu Dragnea. A transmis doar un mesaj scurt în care a spus că nu dorește să comenteze, dar că e un moment greu.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe