Cei care au măcar câteva rânduri de vie știu că tăierile din primăvară sunt esențiale pentru o producție bună de struguri. În funcție de scopul lor, tăierile sunt de mai multe feluri, de la cele de formare și până la cele de reparație. Când se tunde vița-de-vie primăvara, puteți afla citind continuarea articolului curent.
Tunderea viței-de-vie primăvara depinde de mai mulți factori, cum ar fi zona climatică în care se află plantația, soiul de viță-de-vie și modul în care a fost tăiată în anul precedent. În general, tunderea se efectuează în perioada de repaus vegetativ, înainte de începerea perioadei de creștere activă a plantelor.
În zonele cu climat temperat, tunderea viței-de-vie se efectuează de obicei în luna martie sau aprilie, atunci când temperatura medie zilnică este de cel puțin 10 grade Celsius. În funcție de soiul de viță-de-vie și de modul în care a fost tăiată în anul precedent, se pot folosi diferite tehnici de tundere.
De exemplu, la soiurile cu rodire pe butuc vechi, tunderea se face mai puțin drastic pentru a nu afecta producția, iar la soiurile cu rodire pe lemn tânăr, se taie mai mult din lăstari pentru a stimula dezvoltarea de lăstari noi. Este important să urmăriți îndrumările specifice pentru soiul de viță-de-vie și să efectuați tunderea în mod corespunzător pentru a asigura o creștere sănătoasă și o producție bogată.
Atunci când efectuăm tăieri de primăvara la vița-de-vie, trebuie să avem în vedere mai mulți factori. Tăierea necesită o atenție deosebită, pentru că făcută în mod necorespunzător poate distruge planta.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Înainte de a ne apuca, vom pregăti uneltele necesare (ferestrău, foarfece și dezinfectant). Este foarte important ca instrumentele de tăiat să fie în stare bună, bine ascuțite și dezinfectate cu alcool.
Tăieturile trebuie realizate în unghi drept, adică perpendicular pe ramuri. Făcând acest lucru, vindecarea plantei se va face mai rapid. Asta deoarece zona afectată va fi mult mai mică decât în cazul tăieturilor teșite.
Ramurile bolnave trebuie neapărat îndepărtate, iar procesul de tăiere trebuie să fie adecvat pentru vârsta viței-de-vie. Ferestrăul îl folosim la tăierea ramurilor lemnoase bătrâne, după care vom netezi zona afectată cu cosorul.
În cazul vitei-de-vie care a început deja să producă este necesar să eliminăm toți lăstarii fructiferi bolnavi, slabi, subțiri sau foarte groși. Este important să lăsăm doar vițe mature, bine dezvoltate și de grosime medie, potrivit specialiștilor.
Atât pentru tăierile din toamnă, cât și pentru cele de primăvară este nevoie de doar un singur set de proceduri. Cele din toamnă reprezintă un tratament preliminar și asigură protejarea viei în perioada sezonului rece. Pentru aceasta este necesar să îndepărtăm părțile necoapte ale lăstarilor. Astfel, vom minimiza daunele și vom ajuta vița-de-vie să treacă în siguranță peste frigul din timpul iernii.
Totuși, dacă după sezonul rece apar semne de degerături la vie, putem salva planta cu niște tăieturi speciale. De multe ori, zilele reci din primăvară coincid cu perioada de înmugurire. Înghețurile din această perioadă pot distruge atât lăstarii și mugurii, cât și vița-de-vie anuală. În această situație, vom tăia scurt ramurile de anul trecut. În acest fel, vom spori șansele unei creșteri din mugurii latenți.
Acum că știm când se tunde vița-de-vie primăvara, haideți să aflăm și de ce este important să facem aceste tăieri. Concret, tăierea din primăvară este extrem de importantă, pentru că influențează dezvoltarea lăstarilor și producția de struguri.
Pe de altă parte, dacă nu realizăm aceste tăieturi, vița-de-vie va crește în lungime, iar în loc de struguri, vom avea mai mult frunziș. Via își va folosi nutrienții pentru a spori creșterea frunzelor și tulpinilor, iar strugurii vor benefica de ce rămâne.