Sorin Cîmpeanu, anunţ oficial. Când se întorc elevii la şcoală

Andra Daoud 01.11.2021, 12:49
Sorin Cîmpeanu, anunţ oficial. Când se întorc elevii la şcoală

Elevii și preșcolarii mai au o săptămână din vacanța impusă, însă nu se știe dacă din 8 noiembrie se vor putea întoarce fizic la școală și la grădiniță sau vor rămâne în continuare acasă și vor face cursuri online. Federația Asociațiilor de Părinți susține că sunt șanse foarte mici ca elevii să revină în bănci înainte de sfârșitul anului. Părinții dau vina pe haosul din sistemul sanitar și din cel educațional.

Ce se întâmplă cu elevii din 8 noiembrie?

UPDATE LUNI, 1 NOIEMBRIE 2021

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, dă asigurări că școala va începe pe 8 noiembrie. Cîmpeanu rămâne fidel principiului că școlile ar trebui să funcționeze cu prezență fizică, respectând regulile de protecție sanitară.

În data de 8 noiembrie, școala va începe. Există o anexă în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare, prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. (…) Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi modul de deschidere în data de 8 noiembrie. De asemenea, am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educației, să reduce numărul de teze pe care elevii îl vor susține în acest an, prin excepție. Astfel, la clasa a 8-a, vom avea în loc de trei teze, două teze, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Vacanța impusă de Guvern se termină pe 8 noiembrie, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că elevii și preșcolarii se vor putea întoarce fizic la cursuri. Potrivit programului de guvernare al premierului desemnat, Nicolae Ciucă, există o propunere ca instituțiile de învățământ să poată primi elevii fizic doar dacă rata de incidență este sub 6 la mia de locuitori.

În caz contrar, școlile și grădinițele ar urma să își susțină cursurile online, iar copiii să rămână în continuare acasă. În prezent, rata de infectare este de 10 la mia de locuitori la nivel național și este greu de crezut că ar putea să scadă la 6 într-un timp atât de scurt. Cele mai afectate sunt Capitala și județul Ilfov, unde rata de infectare este de 14,35 la mie și, respectiv, 15,97 la mie, în ușoară scădere față de zilele trecute.

scoala online

Când se vor întoarce elevii în bănci

Reprezentanții Federației Asociațiilor de Părinți trag un semnal de alarmă. Ei spun că reluarea cursurilor cu prezență fizică nu va fi posibilă înainte de 3 ianuarie 2022. În situația în care rata de infectare scade în anumite județe, autoritățile ar putea decide ca unele școli să se redeschidă. Părinții spun că bâlbebe autorităților ar putea întârzia revenirea copiilor în bănci.

Testarea elevilor este întârziată de faptul că testele de salivă nu au ajuns încă în școli. Nu se știe când vor fi disponibile și dacă vor ajunge în toate școlile. Mai mult, ONG-urile care se ocupă de copii trag și ele un semnal de alarmă. Cei de la Salvați Copiii spun că elevii au uitat și ce știau înainte, după mai bine de un an în care au învățat online sau în sistem hibrid.

Revine în discuție și situația copiilor care provin din medii sociale defavorizate și care nu au acces la tehnologie. Pentru ei este cu atât mai dificil să participe la cursurile online și să fie la zi cu materia.

În ce condiții se pot întoarce elevii la școală

Programul de guvernare al cabinetului Ciucă a fost depus în Parlament. Documentul prevede ca școlile să se deschidă în condițiile stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății. Până când se va lua o decizie, copiii din ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal mai au o săptămână de vacanță.

Rămâne ca autoritățile să stabilească dacă după data de 8 noiembrie se vor relua cursurile cu prezență fizică sau online. Propunerea prezentată de cabinetul Ciucă este ca elevii să revină în bănci doar dacă rata de infectare scade sub 6 la mia de locuitori.

Asociațiile de părinți și de elevi nu sunt deloc optimiste cu privire la întoarcerea la școală. Reprezentanții unora dintre acestea susțin că elevii ar putea învăța în sistem online până după vacanța de iarnă și că ar urma să revină în bănci abia pe 3 ianuarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe