Fost judecător CCR, Augustin Zegrean a declarat, duminică seară, la Digi24, referitor la decizia Curții în cazul Șoșoacă, că este prima dată când se dă o astfel de decizie la CCR şi că va fi destul de complicat Curții să motiveze decizia, pe aşa de puţine texte constituţionale. Practic, apară dreptul europarlamentarei, de meserie avocată, de a fi în cursa pentru Cotroceni.
Totodată, despre decizia BEC, care a respins a doua candidatură depusă de Șoșoacă, fostul magistrat a precizat că Biroul Electoral Central nu mai putea trece peste decizia Curții, deci nu mai avea nicio soluție.
„Nu am întâlnit astfel de situații și Constituția nu dispune nimic în privința aceasta, nici legea de organizare a Curții. În ce privește această respingere sau, mă rog, invalidarea a candidaturii doamnei Șoșoacă, Curtea nu poate să aibă în vedere decât dispozițiile din Constituție, nu altceva”, a spus fostul judecător CCR.
El a subliniat că „scrie în articolul 37 din Constituție care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de o persoană ca să poată candida și se face trimite în articolul 16, unde spune că demnitățile publice se pot ocupa de persoane având cetățenia română și domiciliul în România. Articolul 36, care vorbește de dreptul la vot, pentru că numai cetățenii care au drept de vot au dreptul de a fi aleși. Și acolo se vorbește din nou de vârsta de 18 ani la care cetățenii pot să voteze. Și mai este o interdicție prevăzută în articolul 40 care spune cine nu poate să facă parte din partide politice, între acestea se numără judecătorii Curții Constituționale, Avocații Poporului, magistrații, polițiștii, militarii și alți categorii de funcționare în condiții legii”.
Deci, dacă aceste condiții sunt îndeplinite, nu i se poate interzice să candideze decât dacă se găsesc alte condiții neîmplinite, neîndeplinite prin diverse legi. El a mai spus că „legea electorală vorbește despre ce trebuie să conțină dosarul de candidatură, toate documentele care trebuie depuse acolo. Și se pare că doamna a îndeplinit aceste condiții pentru că altfel nu ar fi trecut de verificarea de la Birou Electoral Central”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Nu i s-a reproșat că n-a adus semnături sau că semnăturile au fost false sau așa ceva. Dacă lucrul ăsta ar fi existat, se oprea la Birou Electoral Central și nu mergea mai departe sau dacă remedia până ieri putea să continue. Deci nu știu la ce se vor opri”, a mai declarat acesta.
Retras la Bistrița, Augustin Zegrean a înființat firma de avocatură Zegrean, Gaftone & Asociații. Recent, s-a implicat, ca apărător, în conflictul dintre firmele de păcănele și statul care a decis scoaterea acestor aparate din localitățile care au mai puțin de 15.000 de oameni, fără să țină cont de faptul că sloturile respective avea autorizații de funcționare în curs.
Firma lui Zegrean a reprezentat mai multe firme, printre care Nigicoco SRL din Adjud. A câștigat procesul la Curtea de Apel Galați, iar compania respectivă a putut menține respectivele aparate în priză și în regiunile care cad sub incidența legii lui Simonis, până la expirarea autorizațiilor de funcționare.
Serviciile lui Zegrean nu sunt deloc ieftine, spun surse din piață. Tarifele sale pentru reprezentarea în procesul deschis Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) au variat între 30.000 și 50.000 de euro pentru fiecare operator economic.
În instanță a mers avocatul partener, George Gaftone, care a cerut și 1.000 de euro pentru fiecare deplasare în provicine, ori de câte ori avea termen.