Când începe etapa 3 de vaccinare, pentru populația generală. Data estimată de start

Daria Petrescu / 22.01.2021, 19:16
Când începe etapa 3 de vaccinare, pentru populația generală. Data estimată de start

Cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 a început din 15 ianuarie și include angajații din învățământ, dar și cei din industria alimentară. Astfel că, aproximativ  1,5 milioane de angajați români din domeniile considerate esenţiale pot face vaccinul împotriva COVID-19. Urmează ce-a de-a treia etapă de vaccinare, cea pentru populația generală. Iată când începe etapa 3 de vaccinare și care ar fi data estimată de stat.

Când începe etapa 3 de vaccinare

Etapa 3 de vaccinare începe doar după ce s-au încheiat primele două etape. Această etapă include populația adultă și cea pediatrică. Se va ține cont de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

De asemenea, toate persoanele din etapa 3 de vaccinare se vor putea înscrie, fără a fi condiționate de deținerea unui certificate digital, după cum a anunțat STS. Nu s-a stabilit încă data exactă pentru începerea etapei 3, pentru că acest lucru depinde de evoluția procesului de vaccinare.

Condiții pentru etapa 3 de vaccinare

-populația general se va putea înscrie fără a fi condiţionate de deţinerea unui certificat digital calificat. Acest lucru presupune o semnătură electronica.

– Înscrierea prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2

„Cetăţenii care fac parte din etapa 3 (Populaţia generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiţionaţi de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică).

Pentru populaţia generală atât înscrierea în platformă, cât şi vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite”, a subliniat Biroul de Presă al STS, potrivit News.ro.

Tot reprezentanții STS au anunțat zilele trecute,  că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie. Acest lucru doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2. Aceste etape includ persoanele juridice. Cel mai probabil, etapa 3 va începe în luna martie, asta și pentru că vaccinul pare să nu vină la intervalele de timp stabilite inițial. Dacă lucrurile se vor accelera, e posibil chiar ca finalul lui februarie să aducă debutul etapei 3.

„Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările şi vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat).

Pentru etapa 3 (Populaţia generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment.

Cetăţenii îşi pot crea un cont în platformă, însă opţiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare”, a explicat STS.

Etapa a 3 a de vaccinare

În ceea ce privește durata timpului de execuție a etapei 3 de vaccinare, acesta depinde de schema de vaccinare aleasă. Este posibil ca aceasta să cuprindă una sau două doze. Procesul include populația generală.

Etapa 3 de vaccinare se desfășoară prin rețeaua de centre de vaccinare, echope mobile, medicina de familie sau centre de vaccinare drive-through

Categoriile de persoane care se încadrează în cea de-a doua etapă a vaccinării

– personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului. ( Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora).

– personalul navigant român maritim și fluvial

– personalul din Administrația Națională de Meteorologie

– personalul din administrația publică locală

– personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin

– persoanele care asigură asistență medicală și social

– personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI