Când expiră cafeaua după preparare. Există un interval de timp în care trebuie băută

Beatrice Dumitru, Mihnea Tălău 29.03.2023, 10:12
Când expiră cafeaua după preparare. Există un interval de timp în care trebuie băută

Cafeaua este cea mai populară băutură din întreaga lume, iar pentru multe persoane o zi perfectă începe cu o ceașcă de cafea aromată. Se mai întâmplă să nu ai timp să o termini de băut, așa că o lași pe mai tărziu, însă trebuie să știi că aceasta expiră. În cât timp trebuie băută cafea după preparare.

Cât timp se păstrează cafeaua preparată

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și mai populare băuturi de pe glob, a treia într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai. Pe lângă faptul că oferă un plus de energie, cafeaua este bogată în antioxidanți. Mulți cred că o cafea preparată rămâne proaspătă mai mult timp, dar, de fapt, există un interval în care trebuie băută, mai ales dacă nu este pusă într-un recipient cu capac.

Potrivit specialiștilor, compușii aromatici din cafea se degradează rapid, în aproximativ 30 de minute de la preparare. În ceea ce privește gustul cafelei, ideal este ca de la preparare și până la consum să nu treacă mai mult de o oră. Un termen care poate fi mai lung dacă este păstrată într-un termos etanș. Motivul pentru această perioadă scurtă de timp este că aceasta se oxidează chiar și după preparare.

Când expiră cafeaua după preparare. Există un interval de timp în care trebuie băută
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume.

În cât timp se consumă cafeau cu lapte

Procesul de preparare a cafelei este, de fapt, oxidarea. Când cafeau intră în contact cu apa începe să elibereze aromele, uleiurile și acizii. Această reacție chimică este cea care produce aroma atractivă pe care o oferă o ceașcă de cafea. Problema este că acest proces de oxidare nu se oprește odată ce băutura a fost preparată.

Cafeaua preparată care nu are lapte adăugat, cum ar fi un ibric de cafea neagră așezat pe un arzător, poate fi băută timp de până la patru ore. Cafeaua cu lapte trebuie consumată în câteva ore.

De asemenea, dacă păstrezi cafeaua preparată într-un recipient sigilat în frigider, aceasta poate dura mai mult, deși își pierde aroma. Este prosibil să se poată consuma în siguranță până la 3-4 zile atunci când este păstrată în acest fel. Dar în cazul în care adăugi lapte în cafeaua preparată, trebuie să o bei în două ore dacă este lăsată la temperatura camerei pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Consumul de lapte stricat poate crește riscul de boli de origine alimentară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...