Când are loc Black Friday 2021 în Statele Unite

Emanuela Pană 09.11.2021, 11:40
Când are loc Black Friday 2021 în Statele Unite

Black Friday este un eveniment care a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii (SUA), urmând a se răspândi pe plan global în ultimul deceniu. Acesta este cel mai important eveniment de vânzări al anului la americani, iar dacă în România evenimentul este când vrem noi să fie, pentru că unele magazine fură startul campaniei care obișnuia să se desfășoare în luna noiembrie, în SUA lucrurile stau diferit. Când are loc Black Friday 2021 în Statele Unite, afli în continuare.

Când are loc Black Friday 2021 în Statele Unite

Statele Unite au dat naștere fenomenului Black Friday, care mai apoi a fost împrumutat de multe alte țări, printre care și România. La noi, vânătoarea de reduceri nu are loc anual la aceeași dată, întrucât multe multe magazine dau startul reducerilor la final de octombrie. Prin urmare, data exactă este greu de estimat, însă putem estima reducerile: de până la chiar 80%.

La noi, în timp ce unele magazine au furat startul reducerilor, ca de exemplu Altex și Media Galaxy, altele au anunțat că pregătesc reduceri pentru 12 noiembrie sau chiar pentru finalul lunii.

După cum spuneam și mai sus, Black Friday a devenit deja un fenomen global. Prin urmare, poate vă întrebați: Cum arată „Vinerea Neagră“ în țara unde a luat naștere? În 2021, evenimentul va fi unul atipic chiar și pentru americani, căci anul acesta unele oferte sub numele de Black Friday au început să fie prezentate încă dinainte de 20 octombrie, iar campanii de Black Friday vor fi organizate chiar și în luna cadourilor.

Mai mult, anul acesta consumatorii americani sunt sfătuiți să se grăbească în a face cumpărăturile pentru Crăciun, pentru a se asigura că vor ajunge la timp pe fondul crizei containerelor, zeci de nave fiind blocate în porturi.

De regulă, însă, la americani, Black Friday pică întotdeauna în vinerea de după Ziua Recunoştinţei. Magazinele își planifică din timp strategia pentru ziua dedicată cumpărăturilor, încercând să atragă cât mai mulți clienți cu oferte de nerefuzat, care mai de care mai avantajoase. În acest sens, americanii se trezesc cu noaptea în cap pentru a merge la magazine fizice sau pentru shopping online, în speranța că vor prinde în stoc produsele mult visate.

Dacă vă mai aduceți aminte, în 2018 un angajat al Wal-Mart a fost călcat în picioare de mulțimea venită să „vâneze“ cele mai mari reduceri de Black Friday la Long Island: laptop-uri la 300 de dolari și sisteme de navigație GPS la 99 de dolari.

Citește și: Cum sunt păcăliţi românii de Black Friday. Totul e psihologic, spun specialiştii

Maratonul cumpărăturilor are loc după Ziua Recunoștinței

Întrucât Black Friday are loc anual în SUA în vinerea de după Ziua Recunoștinței, în acest an maratonul cumpărăturilor se va desfășura pe data de 26 noiembrie.

Când are loc Black Friday anul acesta în Statele Unite
Când are loc Black Friday anul acesta în Statele Unite

Ca de fiecare dată, și anul acesta comercianții se pregătesc intens pentru vânzări record. Totuși, te-ai întrebat vreodată cum a luat naștere toată nebunia sau acum cât timp mai exact?

Ei bine, noțiunea de Black Friday a apărut în urmă cu mai bine de un secol, când doi bancheri de pe Wall Street, pe numele lor James Fisk şi Jay Gould, au cumpărat o cantitate uriașă de aur, sperând că prețul va urca, iar ei vor da lovitura.

Lucrurile i-au luat prin surprinderă, însă, căci vineri, 24 septembrie 1869, piaţa aurului s-a prăbuşit, iar acţiunile lui Fisk şi Gould au provocat falimentul pe Wall Street – zi care a rămas în memoria americanilor drept Black Friday.

Evenimentul intitulat astfel a căpătat conotația actuală abia ani mai târziu, când în fişele economice din acea perioadă, magazinele înregistrau manual pierderile și câștigurile (câștigurile erau trecute cu negru, iar pierderile cu roșu). După un an cât se poate de slab, aproape în totalitate pe roșu, în vinerea de după Ziua Recunoștinței au explodat vânzările, comercianții trecând pe „negru“.

Aceștia au continuat ulterior tradiția reducerilor în ziua de vineri, profitând de ocazie până în ziua de astăzi.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...